viscositeit bij andere temp.

ivan stelde deze vraag op 26 april 2007 om 17:09.
Ik ben op zoek naar de formule om de viscositeit van een vloeistof ( bv kerosine, gasolie, fuel) bij een bepaalde temperatuur ( bv 200 cS bij 50°C ) om te rekenen naar een viscositeit bij een andere temperatuur ( bv 100°C )

Reacties

oscar op 26 april 2007 om 17:51
Jaap op 26 april 2007 om 19:28

Dag Ivan, Oscar,
Voor doorgewinterde natuurkundigen is de temperatuurafhankelijkheid van een vloeistof misschien gemakkelijk, maar voor ondergetekende niet.
Op http://en.wikipedia.org/wiki/Viscosity vind ik wel Sutherlands formule, maar het is niet duidelijk of die ook voor vloeistoffen geldt.
Dan maar eens doorklikken naar 'temperature dependence of liquid viscosity'. De aldaar vermelde formules hebben zo hun beperkingen en doen vermoeden dat het veelal gaat om een beste aanpassing aan empirische gegevens.
Als er een eenvoudige formule bestaat voor de temperatuurafhankelijkheid van allerlei soorten vloeistoffen, houd ik me aanbevolen.
Groeten,
Jaap Koole

oscar op 26 april 2007 om 22:58

Beste Ivan, Jaap,

Goed. Nu lukt het. Ik bedoelde niet dat dit een eenvoudig onderwerp is. In tegendeel! Alleen is het heel makkelijk er informatie over te vinden. Als er dan vragen worden gesteld zonder dat daar iets over wordt gemeld, wordt ik een beetje balorig.

Maar goed. Als er een site is vol semi-empirische formules vrees ik dat er geen betere uitdrukking is. Zelf zou ik de eerste-orde benadering gebruiken. Zelfs voor water (dat meestal nogal exotisch is) lijkt dat redelijk te werken.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)