centrifuge

bos stelde deze vraag op 20 april 2007 om 10:09.

Geachte?,

Hoe werkt een centrifuge: bij het scheiden van koemelk in onder melk en room.

Bij het scheiden van wrongel en wei

Bij het scheiden van suiker uit stroop tijdens de suiker bereiding?

Welke neveneffecten kunnen optreden?

Bij welke neveneffcten treden productveranderingen op en welke zijn van invloed op de houdbaarheid?

Ik ben met een cursus bezig en kan deze vragen nergens vinden ik hoop dat jullie mij hiermee kunnen helpen?

Alvast bedankt, C.J.Bos

Reacties

Melvin op 20 april 2007 om 19:40

Beste meneer/mevrouw Bos,

Een centrifuge werkt zo:

Voor het ronddraaien is een bepaalde versnelling nodig. Zonder versnelling zouden de dingen namelijk rechtdoor gaan en ze moeten ombuigen. Hierdoor ontstaat er een schijnkracht, die je zou kunnen zien als een soort zwaartekracht naar de buitenkant van de centrifuge. (De was gaat altijd aan de buitenkant van de droogtrommel zitten).

Als je de centrifuge erg hard laat draaien, dan is de effectieve zwaartekracht erg groot. Hierdoor kan je sneller dingen scheiden, zoals melk van room.

Wat voor neveneffecten er zijn voor de houdbaarheid zou ik echt niet weten. Dat is overigens ook geen natuurkundevraag, en ik moet het antwoord echt verschuldigd blijven.

Was dit een beetje duidelijk?
Groet,
Melvin

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)