onderzoek naar de beweging van een bootje

maryam stelde deze vraag op 18 april 2007 om 11:31.

hoi, ik heb een vraag wat betreft een onderzoekje die ik voor school moet maken. Ik wil graag weten wat voor een soort beweging een bootje uitvoert in het water over het hele vaartraject als de massa en trekkracht constant blijven. Ik twijfel tussen een eeparige en een eenparige versnelde beweging. Ook vraag ik me af of de wrijvingskracht en massa invloed hebben op de snelheid.

graag wil ik daar meer over weten, alvast bedankt

 groet, maryam

Reacties

Melvin op 18 april 2007 om 13:10

Beste Maryam,

Zou het bootje een constante snelheid hebben? In het begin is er even een versnelling, maar al gauw is de trekkracht evengroot als de wrijvingskracht, dus dan is de versnelling nul.

Een eenparigversnelde beweging zou zijn als er helemaal geen, of alleen een constante wrijvingskracht was (dus onafhankelijk van de snelheid).

De massa van het bootje heeft geen invloed op de eindsnelheid, want die verandert de wrijvingskracht en de trekkracht niet.

Wat denk je, als de wrijvingskracht veel groter of kleiner wordt, zou de eindsnelheid van het bootje dan veranderen?

Groet,
Melvin

Jaap op 23 mei 2007 om 21:42

Dag Maryam, Melvin,
In grote lijn verwacht ik hetzelfde als Melvin. Als je het begin van de beweging vanuit rust in kleine gedeelten bekijkt, kun je er nog iets meer van zeggen.
Als de boot vanuit rust op gang komt, is de snelheid in het allereerste gedeelte (een paar cm?) nog zo klein dat er nauwelijks wrijving is. De constante trekkracht zorgt voor een eenparig versnelde beweging.
Zoals Melvin schrijft, neemt de wrijving al snel toe. De boot beweegt dan versneld, maar niet eenparig versneld.
Met het toenemen van de snelheid neemt ook de wrijving toe, totdat zij even groot is als de trekkracht. Vanaf dat moment  is de beweging eenparig.
De massa van de boot zou wel invloed kunnen hebben, lijkt me. Als je de massa van de boot vergroot (bij voorbeel dikkere wanden, gelijke uitwendige afmetingen en vorm), krijgt de boot een grotere diepgang. Met als gevolg meer wrijving.
Groeten, Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)