toerental regelen

John stelde deze vraag op 18 april 2007 om 10:16.

Ik heb een 12V motertje waarvan ik het toerental variable wil aanpassen. Dit kan door de spanning (voltage) aan te passen maar is dit de juiste manier om het zo te doen of moet ik iets anders (bijv. Weerstand) aanpassen. Testen hebben uitgewezen dat bij 4,5 volt het juiste toerental is bereikt. Ik ben bang dat mijn moter het eerder begeeft als ik niet de juiste methode toepas.

Wie kan mij verder helpen.

Reacties

Melvin op 18 april 2007 om 13:03

Beste John,

Je kan inderdaad waarschijnlijk het makkelijks een variabele weerstand gebruiken. Je motortje draait op 12 V als ik het goed begrijp, maar wat is de spanning van je spanningsbron?

Als je spanningsbron 12 V levert, dan kan geen enkele stand van de variabele weerstand kwaad. Je moet dan trouwens een variabele weerstand nemen die je van 0 tot minstens 2 keer de weerstand van de motor kan zetten. Bij 2 keer de weerstand van de motor zal het spanningsverschil over de motor namelijk 4 V zijn en als je dus de variabele weerstand dus veel minder dan 2 keer de weerstand van de motor kan geven, zal de spanning over de motor altijd hoger zijn dan de 4,5 V die je wil bereiken.

Was dit een beetje duidelijk?
Groet,
Melvin

john op 18 april 2007 om 13:51

Melvin, bedankt voor je reactie. Ik heb hiervoor een spanningsregelaar ter beschikking maar weet niet of deze voldoet. Bijgevoegd is een electroschema welk ik niet kan lezen. Voldoet deze regelaar?

Bijlagen:

Melvin op 18 april 2007 om 13:59

Beste John,

Hoewel zo'n schema er mooi uitziet, zegt het niet zo veel zonder de waarden van de weerstanden R1, R2 enz.

Als je spanningsregelaar zegt dat hij 4,5 V afgeeft en je hebt dat gecontroleerd met een voltmeter in combinatie met de 12 V op de motor, kan het niet mis gaan.

Groet,
Melvin

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)