contragewicht.

Jolien stelde deze vraag op 17 april 2007 om 12:04.
ik ben een stoel aan het ontwerpen waarbij de achterpoten verwijderd zijn. ik wil het gewicht compenseren met een contragewicht aan de voorkant van de stoel. de gewichten zullen ongeveer 1,5m voor de stoel geplaatst worden. en ik ga er vanuit dat er een persoon van max. 100kg op kan zitten. hoe zwaar moet mijn contragewicht dan zijn?

Reacties

Bas op 17 april 2007 om 14:27

Hoi Jolien,

Als het zwaartepunt van de persoon van 100 kg zich ongeveer een halve meter achter de voorpoten bevindt, dan heb je een contragewicht van 0,5/1,5*100=33 kg nodig.

Je kunt het vergelijken met een wip. De kracht maal de afstand tot het draaipunt aan de ene kant moet gelijk zijn aan de kracht maal afstand aan de andere kant. Dan is er evenwicht.

Is het zo duidelijk?

Groetjes en succes met je stoel,

Bas 

Thibault op 24 maart 2023 om 13:52
binnen enkele weken geven wij een feestje. Onze lichten en luidsprekers worden aan een truss constructie gehangen, waarvan aan de zijkanten er 4 meter naar voren wordt gewerkt.
Wij zijn op zoek naar een contragewicht zodat niet alles op een bepaald moment naar voren begint te kantelen, het enige wat we niet weten is hoe groot het contragewicht moet zijn.
Aan de twee trussbalken die uitsteken naar voren komt in totaal over een lengte van 4 meter (links en rechts 4 meter) zo'n 100 kilo te hangen.
Hoeveel tegengewicht zou nodig zijn?
Theo de Klerk op 24 maart 2023 om 14:28
Begrijp ik goed dat het om een dergelijke constructie gaat?Dan is het een kwestie van de hefboomwet (moment = kracht x arm (of loodrechte afstand) toepassen. Zolang het product van contragewicht en arm x maar gelijk is aan 400 zal het wel balanceren (als de constuctie dergelijke krachten kan dragen). De tekening toont alle gewicht van speakers op 1 plek op 4 m afstand. Als die verdeeld zijn dan zal het zwaartepunt ervan en daarmee de afstand van 4 m ook aangepast moeten worden.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft elf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)