verband lichtsterkte en afstand

denice stelde deze vraag op 11 april 2007 om 16:29.

hallo,
ik moet een PO maken voor natuurkunde. Het onderwerp dat ik heb gekozen is om onderzoek te doen naar het verband tussen de lichtsterkte (lux) en de afstand tot de lamp. Ik heb dit gedaan bij een gloeilamp en een Tl-buis. (de resultaten heb ik bijgevoegd).
Ik heb op internet gevonden dat het verband dat bestaat bij een gloeilamp is: de lichtsterkte valt af met 1/r^2, en bij een Tl-buis: de lichtsterkte valt af met 1/r. Ik weet echter niet wat die r inhoudt, zou iemand mij dit kunnen vertellen?
Het is voor dit onderzoek van belang dat ik zelf er achter kom wat dat verband is en dat ik dat dan ook aantoon. Ik moet dus net doen alsof ik die formuls nooit heb gelezen. Kunnen jullie mij misschien vertellen hoe ik dan te werk moet gaan?
Alvast heel erg bedankt! 



Bijlagen:

Reacties

Ron op 11 april 2007 om 16:45

Kijk eens goed in je meetwaarden. Wat is de variabele die je bekijkt? Het zou niet onlogisch zijn als die variabele ook in de formule terugkomt. Kijk ook eens in je boek, daar kun je vast wel vinden wat er met die r bedoeld wordt.

Om het verband te bepalen kun je beginnen met je meetwaarden in een grafiek weer te geven, dan zie je snel aan de vorm van de grafiek wat het verband misschien zou kunnen zijn. Als je een vermoeden hebt wat het verband is, kun je met nader onderzoek checken of je vermoeden klopt. Kopieer je meetwaarden naar EXCEL, Coach, je grafische rekenmachine of een ander verwerkingsprogramma en bekijk de grafiek. Meer over het verwerken van meetresultaten met behulp van EXCEL of GRM lees je in onderstaande bijlessen.


Succes.

 

bijles GRM

 

bijles EXCEL

 

 

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negen appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)