Vermogen brommer

Tom stelde deze vraag op 06 april 2007 om 15:52.

Ik ben bezig met mijn profielwerkstuk en wil het vermogen van een brommer bepalen. Op deze site heb ik het volgende al gevonden: http://www.natuurkunde.nl/artikelen/view.do?supportId=836547. ik neem hierbij aan dat dit ook voor een brommer geld, aangezien dan het enige verschil is dat niet een persoon maar de brommer de kracht levert. klopt dit? verder is er ook invloed van de wind maar op welke manier neem ik dit in de formule Ffiets-Fw,rol-Fwlucht=0 op? Aangezien met tegenwind de brommer meer kracht moet leveren dan met wind mee. Hoe moet dit?

Alvast Bedankt!

Bijlagen:

Reacties

Oscar op 06 april 2007 om 16:56

Beste Tom,

Je hebt een uitstekend artikel gevonden!

Als je Cw- en mu-waardes van fietsen en auto's vergelijkt kun je vast een goede schatting voor een brommer maken. Of misschien kun je ergens anders nog geschiktere waardes vinden.

Wat betreft de windsnelheid... Om de luchtweerstand te berekenen heb je de snelheid nodig. Daarvoor gebruik je dan de snelheid t.o.v. de wind. Dus met wind mee is die (relatieve)snelheid lager en met wind tegen hoger dan zonder wind.

Let nog wel op. Je berekent het vermogen dat je moet leveren. De motor heeft ook nog te maken met verliezen (net als een fietser trouwens). Als je het berekende vermogen vergelijkt met het benzineverbruik kun je dat schatten.

Groet, Oscar 

Ruud op 08 april 2007 om 12:53

Bedankt alvast:D 

en die relatieve windsnelheid bereken je door van de windsnelheid de voertuigsnelheid af te trekken bij wind mee en andersom bij windtegen? Als ik dit doe kom ik bij windmee op zeer kleine getallen uit (bv. 0,37) kan dit kloppen?

oscar op 08 april 2007 om 23:48

Beste Tom,

Op je spreadsheet zie ik niet zulke kleine getallen. Als je snelheid van de brommer ongeveer gelijk is aan de windsnelheid verwacht je bij wind mee inderdaad wel een kleine luchtweerstand (of zelfs nul). Als de wind nog sterker is kan de luchtweerstand zelfs negatief worden.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)