rond verticale staaf draaiende bal

Bert stelde deze vraag op 05 april 2007 om 09:20.

Een bal met massa 1,34 kg is verbonden door middel van 2 touwen met een verticaal, draaiende staaf. De massa's van de beide touwen mogen verwaarloosd worden en de touwen vormen met de staaf een gelijkzijdige driehoek. De spankracht in het bovenste touw bedraagt 35 N.

a) Bereken de spankracht in het onderste touw

b) Hoeveel bedraagt de netto kracht op de bal op het ogenblik dat beide touwen 1,7m zijn

c) Bepaal de snelheid van de bal.

Nu is mijn probleem dat wij tijdens de les een hele hoop ingewikkelde formules moesten opstellen om hier aan te beginnen, ik weet wel echt niet hoe ik deze formules moet gaan opstellen en dit vraagstuk moet oplossen, kan iemand me helpen?

Bedankt

Reacties

Jan op 05 april 2007 om 17:35

Beste Bert,

Ten eerste: ik ben nog maar niet begonnen eraan te rekenen, maar horen hier niet wat lengtes van touwen en staaf ook bij de gegevens te staan? Ik kan me vergissen, maar zo op het eerste gezicht heb je die wel nodig.

Ten tweede: ik ben er niet helemaal zeker van hoe je installatie eruitziet. Zou je eens een redelijk net schetsje (ongeveer op schaal) kunnen maken van je staaf, touwen en bal, en dan daarnaast een kopietje van dat schetsje waarin je dan alvast eens een paar krachtvectoren tekent (de lengte daarvan doet nog even niet terzake want die moet je nog uitrekenen) en een naam geeft. Misshien dat je aan de hand van dat schetsje al eens een paar lichten opgaan.

Zo'n schetsje kun je simpel maken in Paint (dat je bij elke windows-versie gratis meekrijgt). Sla het dan op als GIF zodat het niet teveel ruimte inneemt en voeg het als bijlage toe aan je volgende bericht in dit vraagstuk.

Groet, Jan

 

Bert op 05 april 2007 om 17:45

Beste,

bijgevoegd vind je wat wij kregen als tekening bij het vraagstuk





alvast bedankt voor je hulp!!!

Groetjes

Jan op 05 april 2007 om 17:59

Beste Bert,

Paint heeft een paar heel handige knopjes waarmee je rechte lijntjes kunt trekken, rechthoekjes en ellipsen kunt tekenen, en zelfs tekst kunt invoegen. Werkt heel wat duidelijker en vlotter dan alleen die potloodfunctie.

Kun jij mijn plaatje kopiëren en daar met andere kleuren eens wat krachtvectoren intekenen voor bijvoorbeeld de zwaartekracht op de bal, en de centripetaalkracht op de bal verdeeld over de spankrachten in beide touwen?

Groet, Jan

Bijlagen:

Jaap op 05 april 2007 om 20:21

Dag Bert, Jan,
Misschien zijn de onderdelen a en b ook oplosbaar zonder informatie over de touwlengte.
a. Op de bal werken drie krachten: de spankracht F1=35N van het bovenste touw; de spankracht F2 van het onderste touw; en de zwaartekracht Fz=m×g. De middelpuntzoekende kracht Fmpz die de bal in zijn cirkelbaan houdt, is de resultante van genoemde drie krachten.
Fmpz is horizontaal gericht (ligt in het vlak van draaiing) en heeft daarom geen verticale component. De som van de verticale componenten van F1, F2 en (de gehele) Fz moet nul zijn.
Deze som is F1×sin(30)-F2×sin(30)-Fz=35×sin(30)-F2×sin(30)-1,34×9,8=0
zodat F2=8,7N [8,736 met g=9,8m/s²].
b. De gevraagde nettokracht is Fmpz. Deze heeft geen verticale component. Fmpz is daarom de som van de horizontale componenten van F1 en F2. (Fz heeft geen horizontale component.)
Deze som is Fmpz=F1×cos(30)+F2×cos(30)=35×cos(30)+8,7×cos(30)=38N
c. De straal van de cirkelbaan is r=1,70×sin(60)=1,47m.
Fmpz=m×v²/r → 38=1,34×v²/1,47 → v=6,5m/s [6,4509; alles zonder tussentijds afronden].
Groeten, Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)