serie- en parallelschakelingen

nadine stelde deze vraag op 29 maart 2007 om 11:29.

Hallo allemaal!

Ik heb een vraagje over serie- en parallelschakelingen. Weet iemand wat het verschil tussen deze twee precies is en wanneer je welke moet gebruiken?

Ik hoop dat iemand mij kan helpen.

Alvast bedankt.

Groetjes van Nadine

Reacties

Jan op 29 maart 2007 om 17:53

Beste Nadine,

Als antwoord op die vraag kan ik wel een paar bladzijden voltypen, maar ja, dat is in al die natuurkundeboeken al voor me gedaan. Welke methode gebruiken jullie, hoe is het verschil daarin uitgelegd en wát precies snap je daar niet van?

 Groet, Jan

nADINE op 29 maart 2007 om 19:49

bESTE jAN,

fIJN DAT JE ZO SNEL REAGEERT. oOK FIJN DAT JE ME AAN DE INFORMATIE WIL HELPEN. iK DOE vwo 2 EN OP DIT NIVO HOOP IK DAT JE WAT INFORMATIE KAN GEVEN OVER MIJN VRAAG.

hOOP DAT JE ME KORT WAT INFORMATIE KAN GEVEN

VR GR

Jan op 29 maart 2007 om 23:21

Beste Nadine,

 óf het wordt uitgebreider dan het hoofdstuk in je natuurkundeboek (en daarvoor heb ik geen tijd), óf het wordt heel kort.

De korte versie dan. Laten we eens naar je thuis kijken. Daar staan alle lampen en apparaten parallel geschakeld. In een serieschakeling moet dezelfde stroom namelijk door alle apparaten in de serie (het woordje serie betekent een rijtje dingen achter elkaar), en als er één apparaat kapot is of uit staat zouden ze het dus geen van allen meer doen.

 Sommige dingen staan in huis echter wél in serie. Bijvoorbeeld alle lampen zullen in serie staan met hun eigen schakelaar. Als je dan de schakelaar op "uit" zet onderbreek je dat stukje van de stroomkring. Die lamp gaat uit, maar de stroom kan nog wel langs de "parallelwegen" naar de andere lampen en apparaten.

Wat er in huis in serie staat met alles is de aardlekschakelaar. Als er ergens stroom weglekt betekent dat gevaar, en dan moet voor de veiligheid, totdat we uitgezocht hebben waar het gevaar zit en dat gerepareerd hebben, alles maar beter uit. Nog iets wat in serie staat met een deel van de apparaten in huis (de "groepen") zijn zekeringen. Als je ergens teveel apparaten tegelijk laat draaien zouden de kabels in de muren en plafonds warm kunnen worden en brand veroorzaken. Beter dan maar een zekering kapot.

Dit is een mooi elektriciteitswoordenboekje voor "beginners":

http://www.techniekomjeheen.nl/techniekomjeheen2/pagina.asp?agkey=38424

een betere uitleg op jouw niveau dan er in je natuurkundeboek zou moeten staan kan ik op het net zo gauw niet vinden. Als je in je schoolboek niet vindt wat je zoekt, moet je eens in de bibliotheek kijken. Zeker weten dat je daar een stapel boeken over dit onderwerp vindt, óók van die boeken die bij het begin beginnen met heldere plaatjes....

Als je specifiekere vragen hebt kom je maar terug hoor. 

Groet, Jan

nadine op 30 maart 2007 om 10:39

Beste Jan,

 Heel erg bedankt dat je de moeite hebt genomen om mij de informatie te geven. Ik heb er zeker wat aan.

 Groetjes van Nadine

loes op 29 november 2017 om 12:05
hoe omschrijf je het beste parallelschakeling en serieschakeling
Theo de Klerk op 29 november 2017 om 12:13
Serie = stroom gaat overal doorheen  (als een lange straat zonder afslagen)

Parallel = stroom kan kiezen welke weg te volgen (een straat splitst in 2 wegen, Y- of T-kruising) en langs elke weg gaat maar een deel van de stroom.  Tussen splitsing en punt van samenkomen staat wel dezelfde spanning (beide weg-afsplitsingen gaan een zelfde heuvel af).

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)