mensen tellen

lieke stelde deze vraag op 28 maart 2007 om 21:11.
Wij hebben een opdracht waarbij het aantal mensen dat een  ruimte binnenkomt, wordt geteld. We hoeven niet het aantal mensen te tellen dat binnen ís, maar we weten niet hoe we moeten zorgen dat de mensen die naar buiten gaan niet worden geteld. We werken trouwens met een systeembord. We hebben al bedacht dat we twee sensoren achter elkaar zetten, maar momenteel gaat het niet goed met het resetten van de geheugencellen achter de sensoren, waardoor er ook wordt geteld als er twee mensen achter elkaar naar buiten gaan. Weet iemand hoe onze schakeling er uit moet zien?

Reacties

Melvin op 29 maart 2007 om 21:16

Beste Lieke,

Ik ga niet de hele schakeling voor jullie voortekenen, want dat is flauw en voor jullie ook geen uitdaging meer. Wat ik wel kan doen is jullie een eind in de goede richting helpen.

Stel voor dat mensen die de kamer binnenlopen eerst sensor 1 aanzetten en vervolgens sensor 2. Mensen die naar buitengaan doen dat dus omgekeerd.  Als je de twee sensoren dicht genoeg achter elkaar zet dat de sensor 2 al aan gaat voordat nummer 1 uit gaat, dan gaat er het volgende gebeuren.

1) naar binnen lopen:
sensor 1 sensor 2
0            0
1            0
1            1
0            1     <---
0            0

2) naar buiten lopen:
sensor 1 sensor 2
0            0
0            1     <---*
1            1
1            0
0            0

Als je zeker wilt zijn dat iemand naar binnen loopt, kan je denk ik het beste gebruik maken van het punt met de pijl. Om het te onderscheiden van de vergelijkbare situatie als iemand naar buiten loopt (pijl*), moet je gebruik maken van het feit dat sensor 1 net aan is geweest. Dat is het verschil met situatie 2.

Je moet dus iets hebben waarbij sensor 1 de geheugencel set en hij moet weer gereset worden als beide sensoren op 0 staan (twee invertors en een &-poort) . Verder moet de teller dus een puls krijgen als zowel sensor 1 uit is, als sensor 2 aan, als de uitgang van de geheugencel aan (een invertor en twee &-poorten).

Kunnen jullie hier wat mee?

Groet,
Melvin

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft tweeëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)