stuiterbal op verschillende stoffen

Niek stelde deze vraag op 19 maart 2007 om 12:35.

hai,

Wij hebben voor natuurkunde een proef moeten doen. We hebben een stuiterbal van een vaststaande hoogte laten vallen op de ondergronden mdf-hout, perspex, piepschuim en schuimrubber van gelijk volume. Nu zijn we echter vastgelopen. We willen weten met welke stofeigenschap de verschillende stuitfactors te maken heeft. We zijn er al achter dat de dichtheid hier weinig tot niets mee te maken heeft. Wie kan ons helpen??? 

Reacties

Jan op 19 maart 2007 om 22:31

Beste Niek,

In zekere zin ligt het antwoord redelijk voor de hand: waarom gebruik je hier een stuiterbal, en geen biljartbal, of een houten bal? Of had je dat zelf ook al bedacht, en zoek je alleen maar naar de juiste term?

 groet, Jan 

niek op 20 maart 2007 om 09:32

Hai,

Natuurlijk werkt het twee kanten op; het zijn twee materialen die met elkaar in contact komen. Maar eigenlijk is dat niet echt het antwoord op mijn vraag. We zijn inderdaad vooral op zoek naar de juiste term die het verschil verklaard. Ik heb ondertussen ook wat meer gezocht en vond op internet ook iets over demping. Is dit uberhaupt een stofeigenschap en heeft dat iets met ons experiment te maken??

Niek 

 

Ab op 20 maart 2007 om 19:52

De term waar je naar zoekt is restitutiecoefficient.

kleiner als 1 betekent dat stuitering steeds lager komt, groter dan 1 dus .......en gelijk aan 1.......

Jaap op 20 maart 2007 om 22:46

Dag Niek,
Een belangrijke stofeigenschap in jullie proef lijkt me de "terugslaghardheid". Andere termen voor hetzelfde: "dynamische hardheid" of "absolute hardheid".
Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Hardheid
Met deze stofeigenschap kan worden uitgedrukt in welke mate het materiaal snel zijn oude vorm herneemt nadat het een plotselinge vervorming heeft ondergaan. Bij materiaal met een grote terugslaghardheid gaat slechts een klein deel van de energie verloren door plastische (=blijvende) vervorming.
Bij de vervorming van materialen spelen ook andere stofeigenschappen een rol, maar die lijken me minder van belang voor de stuitfactor. Zo geeft de "elasticiteitsmodulus" aan hoe ver het materiaal van de ondergrond (of juist van de bal) onder een gegeven druk wordt vervormd (ingedrukt). Maar dat zegt op zich zelf niet hoe ver de bal weer omhooggaat.
Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Elasticiteitsmodulus
Groeten, Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)