Aardlekschakelaar

Rinkie stelde deze vraag op 18 maart 2007 om 20:41.
Hoe werkt een aardschakelaar precies en waarom is dit veiliger?

Reacties

Jaap op 18 maart 2007 om 21:01

Dag Rinkie,
De stroom gaat in een elektrische huisinstallatie vanaf de meterkast via de elektrische apparaten terug naar de meterkast. Een aardLEKschakelaar controleert voortdurend of de elektrische stroom die terugkomt even groot is als de stroom die de woning ingaat. Als de terugkerende stroom kleiner is dan de geleverde stroom, is er kennelijk ergens een "lek". Bij voorbeeld doordat er stroom vanuit een defecte wasmachine naar de grond ("aarde") loopt. Of doordat iemand een stroomdraad aanraakt, zodat er stroom via het lichaam naar de grond loopt. Dat is gevaarlijk. In zo'n situatie verbreekt de aardlekschakelaar de stroom snel. Zo helpt de aardlekschakelaar te zorgen voor de veiligheid.
Je mag NOOIT proberen een stroomdraad aan te raken om te kijken of dat je dat veilig kunt doen. Niemand kan garanderen dat de aardlekschakelaar altijd goed werkt.
Meer technische uitleg vind je op http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardlekschakelaar
Groeten, Jaap Koole

Rinkie op 09 april 2007 om 16:07

heej, heel erg bedankt!! nu heb ik nog een aantal vragen: wat gebeurt er met een aardlekschakelaar als er een bliksem invloed is? en de vraag: wat is het nadaal aals de aardlekschakelaar 'per ongeluk' uitschakelt? en nog de vraag: Wat is de vergelijking met een aardlekschakelaar en een smeltzekering? en als laatste ook nog de vraag: Is een aardlekschakelaar altijd veilig? Groetjes Rinkie 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)