Pulsenteller

Suzan stelde deze vraag op 13 maart 2007 om 20:36.
Ik vroeg me af hoe je met een pulsenteller terug kan tellen. Ik maak namelijk voor een Praktische Opdracht voor natuurkunde een garagesysteem, waarbij het moet kunnen voorttellen (als er auto's bij komen) en aftellen (als er auto's weggaan).
Ik hoop dat iemand me kan helpen. Alvast bedankt!

Reacties

Melvin op 14 maart 2007 om 19:14

Beste Suzan,

Misschien dat jij een andere teller gebruikt, maar de tellers die ik van systeemborden ken, kunnen alleen optellen en niet aftellen. Wat je wel kan doen, is zowel het aantal ingekomen auto's, als het aantal weggegane auto's tellen en daarna het systeem de twee getallen van elkaar af te laten trekken. Jammer genoeg kan dat een behoorlijk grote schakeling worden, zeker als je veel plekken in de garage en dus ook bits in je tellers hebt zitten.

Als je wil kan ik je denk ik wel uitleggen hoe je zo'n aftrek-schakeling maakt, maar ik waarschuw je: er zitten erg veel logische-schakelingselementen in. 

Groet,
Melvin

Suzan op 14 maart 2007 om 19:25
Mijn natuurkunde leraar zei dat het iets te maken had met de 9 (de pulsenteller telt tot 9) van de 1e pulsenteller over te brengen naar een 2e pulsteller en dat hij dan dóórtelt waardoor het lijkt alsof hij aftelt (omdat er maar 1 cijfer te zien is op het beeldschermpje). Mja, ik heb dus geen flauw idee hoe ik dit zou moeten doen.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)