staande golven xylofoon

Mary stelde deze vraag op 13 maart 2007 om 19:58.

Heey,

Als je een xylofoon in trilling brengt, ontstaan er staande (longitudinale) golven. Maar als je een staande golf wil krijgen, moet de golf eerst teruggekaatst worden, zodat je bepaalde plaatsen krijgt waar de golf heel erg heen en weer beweegt (de buiken) en ook zodat je bepaalde plaatsen krijgt die bijna stil liggen (de knopen.).

Nou is mijn vraag, als je een klankstaafje van een xylofoon in trilling brengt, (je slaat in het midden), weerkaatst het dan tegen de uiteindes van de klankstaaf die in trilling is gebracht? Hoe werkt dat precies?

En het verband tussen de frequentie en de lengte van de klankstaven is niet lineair?

Reacties

Jan op 13 maart 2007 om 21:29

Beste Mary,

 Tik me gerust op de vingers als ik de xylofoon verkeerd voor ogen heb, maar volgens mij breng je een klankstaafje in trilling (zoals het been van een stemvork) en wordt deze trilling versterkt door een buisje dat onder het staafje hangt, de resonator.

Ik denk dan ook dat de trilling in het klankstaafje eerder transversaal dan longitudinaal zal zijn, en dat door deze trilling de luchtkolom in de resonator dan vervolgens wél longitudinaal zal gaan trillen.

 In één zo'n resonatorbuisje kun je verschillende frequenties aan staande golven krijgen. In zo'n buisje (dat ik aan twee zijden open veronderstel) past namelijk een halve golflengte (DE GRONDTOON) , een hele (DE EERSTE BOVENTOON), anderhalf, twee golflengtes enzovoort.

het verband tussen de frequentie f van de grondtoon en de lengte l van je resonator is dan:

f=v/(2l)

Waarin v dan nog de geluidssnelheid in lucht is. Voor een toonfrequentie van 340 Hz heb je dan een resonator van 0,5 m nodig. En dan mag je met die formule zelf de lengtes van resonatoren voor verschillende frequenties even uitrekenen en in een grafiekje zetten om te zien wat voor soort verband je krijgt...... (dat zal dus inderdaad niet lineair zijn nee...)

 We horen graag of het lukt ja of nee, en als je vastloopt moet je natuurlijk sowieso terugkomen.

 succes.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)