relatie magneettherapie en epilepsie

Pieta stelde deze vraag op 05 maart 2007 om 12:23.

Zijn er onderzoeken naar de relatie tussen bipolaire (EQL) magneten en hun werking op personen die epilepsie hebben (die regelmatig een epileptische aanval hebben)?

Hartelijk dank bij voorbaat!

Pieta

Reacties

Melvin op 05 maart 2007 om 20:07

Beste Pieta,

Als je vraag gaat over allerlei therapeutische magneten, dan vrees ik dat er geen effect is. Er kan misschien een psychisch effect is, vergelijkbaar met het innemen van een placebo.

Maar als antwoord op je vraag: ik weet geen onderzoeken daarnaar.

Groet,
Melvin

Anita op 29 juni 2008 om 18:16

Dit is een vraag voor Melvin:

Hoe weet je dat het geen effect heeft als er kennelijk geen onderzoek naar is gedaan?

 

Jan op 29 juni 2008 om 23:22

Dag Anita,

Je opmerking hierboven is volslagen terecht. Ik verwacht niet dat Melvin je reactie nog leest, (hij is tegenwoordig druk met andere nuttige zaken dan hier) dus pik ik dit maar even op.

Ik denk overigens niet dat Melvin het zo bedoelde zoals het hier nu staat. We moeten wél bedenken dat de leveranciers van magnetische armbanden en dergelijke hun beweringen óók niet staven met falsifieerbaar onderzoek. Het lijkt me in eerste instantie de taak van de mensen die geld willen verdienen aan dergelijke zaken om aan te tonen dat het wél werkt. Die onderzoeken schitteren door afwezigheid. Je kunt wetenschappers dan ook niet kwalijk nemen dat ze géén schaarse mensen en middelen besteden om eens en voor altijd de zin of onzin van dergelijke therapieën aan te tonen. Het is namelijk onbegonnen werk om naar elke mogelijke bewering van wie dan ook op deze wereld serieus onderzoek te gaan doen.

Zó denk ik dat Melvin het bedoelde. En daarin geef ik hem groot gelijk.

Groet, Jan

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)