Gitaar boventonen

Wesley stelde deze vraag op 28 februari 2007 om 14:39.

Voor mijn herkansing krijg ik waarschijnlijk dezelde opdracht als de eerste toets, maar ik weet niet hoe ik deze vraag nou moet aanpakken.

1: Een gitaarsnaar heeft een F van 440 HZ en een snelheid van 563 m/s. Wat is de lengte van de Grondtoon(a)?

2: De lengte wordt 2/3 ingekort. Hierdoor onstaat snaar e met een F van 660 HZ. Laat zien dat snaar e en a dezelfde boventoon hebben. 

( het kan zijn dat de snelheid anders was, maar het gaat nu ook meer om de manier waarom ik het moet doen)

Reacties

Peter op 28 februari 2007 om 16:49

bij 1:

je weet de frequentie van de snaar, dus kun je de trillingstijd berekenen. Je weet ook de snelheid van de trilling. met de alom bekende formule x=vT kan je nu de golflengte van de grondtoon berekenen. (In je boek staat waarschijnlijk een formule met een lambda en een frequentie erin. De lambda stelt dus de golflengte voor (die ik net x noemde) en de frequentie is dan 1/T)

bij 2:

wat is een boventoon precies? Een (harmonische) boventoon is een veelvoud van de grondtoon. Stel dat je de 2e boventoon neemt van de eerste snaar. De eerste boventoon is 2*440Hz, de tweede is 3*440=1320Hz. Bij de tweede snaar neem je de 1e boventoon. Dit is 2*660=1320Hz. Hetzelfde dus. De tweede boventoon van de 1e snaar is dus hetzelfde als de 1e boventoon van de tweede snaar.

Peter

Melvin op 28 februari 2007 om 16:54

Beste Wesley,

1. 

Een zuivere toon (bijvoorbeeld een grondtoon) is periodiek. Dat wil zeggen dat hij na een bepaalde tijd T zichzelf herhaalt. T wordt hierbij gegeven door T =1/f met f de frequentie.

De (golf)lengte lambda van de toon is de afstand waarop de trilling zich herhaalt. Maar als de trillingstijd T is en de snelheid van de trilling v, dan weet je dat die lengte dus gelijk moet zijn aan:
lambda = v * T
Je mag hier zelf een vergelijking van maken waar f in voor komt.

2.

Wat zijn de boventonen van de snaar? Die worden gegeven door een geheel aantal keer de grondtoon. Zo heeft snaar a de boventonen 880 Hz, 1320 Hz,  1760 Hz, enz.
Als je zo'n zelfde rijtje opstelt voor snaar e, dan krijg je een aantal boventonen die ook in het rijtje voor snaar a voorkomen. Ze hebben dus (minstens 1) dezelfde boventoon.

Was dit duidelijk?
Groet,
Melvin

wesley op 28 februari 2007 om 18:06
thnx, nu snap ik hem

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)