Vraagstuk Rendement

Dwight stelde deze vraag op 10 februari 2007 om 15:57.

Een wagen met massa 1200 kg rijdt met een constante snelheid een helling op. Na enige tijd is de wagen 250m hoger en heeft hij 0.95 liter benzine verbruikt.

Hoeveel energie is nuttig aangewend?
Hoeveel chemische energie is verbruikt als je weet dat 1 liter benzine 32MJ energie levert?
Hoeveel bedraagt het rendement?



Ik geraak maar niet wijs uit dit vraagstuk. Arbeid en energie kon ik wel maar bij rendement loopt het wat vast qua vraagstukken.

Bij de eerste vraag dacht ik eerst 1200 x 250 te doen om daarna te delen door 1200 + mijn eigen massa x 250. En daardoor een verhouding te krijgen van nuttige energie en het totale energie verbruik. Voor de 2de en 3de vraag weet ik geen raad.


Toch alvast dank bij voorbaat,

Reacties

Jaap op 10 februari 2007 om 20:05

Dag Dwight,
a De hoeveelheid nuttige gebruikte energie is gelijk aan de toeneming van de zwaarte-energie ΔEz=m×g×Δh. De massa van de wagen is bekend. Met de eventuele massa van inzittendenden houden we geen rekening, omdat daarover in de opgave niet wordt gesproken. Het hoogteverschil Δh is bekend. Invullen... klaar.
b Als de verbranding van 1 liter benzine 32 MJ warmte levert, kunnen we ook zeggen dat 32 MJ chemische energie wordt verbruikt. Bij de verbranding van 0,95 liter wordt dan verbruikt .... chemische energie.
c De uitkomst bij b is de toegevoerde energie. De uitkomst bij a is de nuttig gebruikte energie. Deling geeft het rendement, want η=Enut/Ein.
Groeten, Jaap Koole

Dwight op 10 februari 2007 om 21:30
Enorm veel bedankt :)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)