glasmicrosferen

johan stelde deze vraag op 09 februari 2007 om 22:45.
glasmicrosferen worden gemaakt door een ultrasone nevel pyrolyse. mijn vraag is hoe komt de lucht in die glasmicrosferen(glazen bolletjes)?

Reacties

Jan op 10 februari 2007 om 05:24
Vraag is of dat wel lucht is, of gassen ontstaan door de pyrolyse.
Melvin op 10 februari 2007 om 05:29

Beste Johan,

Ik moet zeggen dat ik niets weet van ultrasone nevel pyrolyse, behalve dan wat er op wikipedia staat... hopelijk kan ik toch wat zinnigs zeggen.

Er wordt bij de microballoons gesproken over waterglas. Dit heeft de samenstelling Na2SiO3.

Pyrolyse is de scheiding van stoffen (bij hoge temperaturen zonder ze met zuurstof of een andere reactant in aanraking te laten komen).

Ik denk dat er met deze specifieke pyrolyse het volgende gebeurt: de atomen worden door de grote hoeveelheid energie op korte termijn gescheiden en voordat er een nieuw laagste-energie evenwicht (namelijk terug naar Na2SiO3) kan vormen, vormt zich een minder gunstig, maar toch stabiel evenwicht waarbij het harde glas gemaakt wordt. Als er in nog veel atomen over zijn (vooral Na denk ik, omdat glas meestal uit Si en O bestaat), dan zijn de gevangen in het harde glas.

Het bovenstaande verhaal kan natuurlijk helemaal fout zijn, maar het is mijn gok.

Verder is het denkbaar dat er geen of erg weinig atomen over zijn, bijvoorbeeld omdat de bolletjes te klein zijn of de atomen om een andere reden konden ontsnappen. In dat geval worden de bolletjes dus niet hol, wat volgens wikipedia ook niet het geval is bij alle glasmicrosferen. De microballoons zijn gewoon de microsferen die hol zijn.

Hopelijk heb ik iets nuttigs kunnen doen en zijn mijn bovenstaande gedachten niet helemaal fout...

Groet,
Melvin

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)