luidspreker en microfoon

Anna stelde deze vraag op 11 januari 2007 om 22:29.

Beste mensen,

 Voor mijn praktische opdracht moet ik een luidspreker maken die je ook als microfoon kan gaan gebruiken. IK weet hoe een luidspreker werkt en hoe een microfoon werkt. Hoe ik een luidspreker die ook een microfoon is kan maken, snap ik echter niet.

Is er iemand die mij kan helpen, of gewoon paar tips geven.

 Alvast bedankt voor de moeite,

Vriendelijke groet,

Anna

Reacties

Jan op 12 januari 2007 om 10:58

Beste Anna,

 Een wisselende stroomsterkte (een wisselend elektrisch signaal dus) door een spoel zal een vaste magneet wisselend aantrekken (of afstoten). De spoel zit aan de conus vast, die daardoor gaat meetrillen en de lucht in trilling brengt.

 Maar andersom werkt dat ook. Sluit maar eens een spoel aan op een gevoelige (liefst analoge) voltmeter en beweeg maar eens een staafmagneet door de spoel. Je zult zien dat dat wisselende magneetveld in die spoel een wisselende spanning tot gevolg heeft.

Dus, als door trillende lucht een conus gaat trillen, en die conus een spoel rondom een vaste magneet doet trillen, zal er in die spoel een wisselend elektrisch signaal ontstaan. Je hebt een microfoon gemaakt.

henk op 30 januari 2013 om 17:26

hoi!

toen ik een kleine jongen was controleerde mijn moeder  mij via de luidsprekers op mijn slaapkamer. later, toen ik wat groter was, communiceerden wij via deze luidsprekers met elkaar als ik naar beneden moest komen om aan tafel te gaan. hoe ze dat in de keuken flikte heeft ze mij nooit verteld. zij studeerde eind jaren dertig in delft.

groet, henk  

Theo op 30 januari 2013 om 17:54

Het waren niet twee blikjes die met een strak touw verbonden waren? Dan wordt de trilling van de lucht in het blikje via het strakke touw doorgegeven (dit touw trilt dan als het de energie van het bibberende blikje overneemt).

Als het toch iets elektrisch is, dan gaat waarschijnlijk de eerdere uitleg op: elke luidspreker werkt ook als microfoon. Door trilling wordt een inductiespanning (en stroom bij gesloten kring) opgewekt die aan de andere kant daardoor weer een magneetje laat bewegen dat met een conus verbonden als luidsprekertje werkt.

Ik neem aan dat de discussie niet veel decibellen zal hebben gegenereerd uit de speakers.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)