Proeven op de evenaar

lien stelde deze vraag op 25 december 2006 om 15:08.

Hoe wordt verklaard dat er precies op de evenaar minder spierkracht nodig is om iets uit elkaar te halen(bijv. opelkaar geplaatste vingers bij een persoon)?

Hoe is het mogelijk dat op N-halfrond t.o.v. Z-halfrond waterstromen precies andersom draaien?

Een ei op een spijkerkop geplaatst kan worden?


Reacties

Jan op 29 december 2006 om 13:09

Beste Lien,

 Van je eerste proefje kan ik me eerlijk gezegd geen goede voorstelling maken. Als er al zo'n effect zou zijn (PRECIES ?? op de evenaar) moet je toch eens precies uitleggen hoe die persoon dan staat, hoe zijn handen op elkaar liggen (in welke richting en zo)

Dat tweede punt, als je in een atlas kijkt zie je dat die waterstromen toch ook heel veel te maken hebben met overheersende windrichtingen. Of bedoel je dat water in afvoerputjes in tegengestelde richtingen draait? Dan praat je over het Coriolis-effect, maar dat is een heel verhaal om uit te leggen als je daar nog nooit van gehoord hebt. En dat effect is overigens te klein om een werkelijk zichtbaar effect in afvoerputjes te veroorzaken. Wel is het de oorzaak van de richting waarin de wind om hoge- en lagedrukgebieden draait.

Bij dat ei op die spijkerkop heb ik wel een idee, maar dat is ook een héél theoretisch minimaal effectje, zodat je er in de praktijk niks van zal merken.

Ik denk dat je maar eens met de achtergrond van je vragen moet komen.

 Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft dertien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)