knightrider

bas stelde deze vraag op 11 december 2006 om 16:37.

al twee jaar is het volgende, onderwerp van discusie tussen mij en mijn vrienden.

in de serie knightrider zagen wij vroeger een auto (Kit) achter in een rijdende vrachtwagen rijden. mijn vrienden zijn van mening dat dit niet mogelijk is,en dat de auto,zodra hij volledig op de klep is gereden,met de snelheid die hij nog op de weg had door de aanhanger zal schieten.zij redeneren zo;de klep is snelheid 0,de auto bv 100km/h.

Mijn mening is dat de auto wel gewoon de klep op kan rijden.als de vrachtwagen bv 100km/h rijd,en de auto bv 103km/h rijd hij met 3km/h de klep op.de klep heeft namelijk de snelheid van 100km/h.in de aanhanger zal de bestuurder  van de auto wel moeten remmen om te voorkomen dat de auto tegen de achterwand van de aanhanger rijd.

kunt u ons meer duidlijkheid verschaffen over dit vraagstuk.wie heeft er gelijk,of zitten we ar allebei naast?

mvg,bas assenbroek.

 

 

Reacties

Jaap op 11 december 2006 om 19:15

Dag Bas,
Ik heb zo'n stunt nooit gezien. Bij constante draaisnelheid van de aangedreven wielen kan ik me voorstellen dat het volgende gebeurt. De aangedreven wielen draaien eerst met een snelheid van 103 km/h ten opzichte van de weg. (De 103 km/h is de baansnelheid van een zandkorrel op de band.) Zodra de aangedreven wielen op de klep komen, ontstaat er veel wrijving. Want de auto beweegt aanvankelijk ten opzichte van de klep met een snelheid van slechts 3 km/h, terwijl de banden met 103 km/h over de klep draaien. Deze wrijvingskracht van de klep op de auto is naar voren gericht. Daardoor krijgt de auto een grote voorwaartse versnelling. Ten opzichte van de weg zal zijn snelheid flink boven de 103 km/h komen. In theorie zal de auto (in een voldoende lange vrachtwagen) zelfs een snelheid van 103 km/h ten opzichte van de vrachtwagen krijgen. Dit correspondeert nog steeds met een baansnelheid 103 km/h van een zandkorrel op de band. Het effect is vergelijkbaar met hetgeen er gebeurt als je een auto los boven het wegdek houdt, de wielen op een draaisnelheid van 103 km/h brengt en dan de auto op het wegdek laat komen: hij sprint weg.
Groeten, Jaap Koole

Jan van de Velde op 06 januari 2016 om 20:43
dag allemaal.

Dit is goed mogelijk, niet eens een stuntman voor nodig. Physics does the job....

De mythbusters hebben het getest:

https://www.youtube.com/watch?v=dYlstdCWzCY

Dit is bijna hetzelfde als een auto m.b.v.  een takelwagen met zijn aandrijfwielen van de grond tillen, opschakelen tot een toerental voor een snelheid van 100 km/h, en dan de takel doorknippen zodat de aandrijfwielen op de grond vallen. Die auto springt heus niet in een fractie van een seconde naar 100 km/h  

de truuk zit dus in de traagheid: stel dat de truck 100 km/h rijdt (t.o.v. de weg) , en de Kit 103 km/h (ook t.o.v. de weg). 

Voor de Kit om dan met grote snelheid (103 km/h) in de truck in te schieten zou die bij het raken van die helling ineens een énorme versnelling moeten krijgen, in een fractie van een seconde van 103 km/h naar 203 km/h (t.o.v. de weg) . Daar heeft geen enkele auto het vermogen voor,

Al zou je het gas op de plank houden en ook al zouden de banden niet doorslippen op het begin van de helling (als ze van 103 km/h over de weg naar 3 km/h op de helling overschakelen), dan nog gebeurt er niks spectaculairs; het vermogen is er eenvoudigweg niet. Daarbovenop moet hij ook nog eens een stevige helling op. 


Ik vermoed dat je behoorlijk gas moet geven om de motor niet stil te laten vallen.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft twee appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)