Vermogenberekening uit Spanning en Tijd

Karim stelde deze vraag op 03 december 2006 om 19:31.
Goedenavond,

Onlangs heb ik een proef uitgevoerd met de elektrolyse van opgelost zwavelzuur. Wat ik wilde onderzoeken was hoeveel elektriciteit is benodigd om een bepaalde hoeveelheid zwavelzuuroplossing te elektrolyseren. Dit zal wel een beetje vaag klinken, dus ik zal preciezer zijn: hoeveel geld kost het om 10 ml zwavelzuuroplossing te elektrolyseren? Ik heb dus een spanningsbron aangesloten op een Hofmantoestel en zowel bij 12 V als bij 6 V gemeten hoe lang het duurt (in seconden) om 10 ml te elektrolyseren.
Ik weet dus:
-de spanning
-de tijd gedurende deze spanning werd geleverd

Is er een manier waarop ik nu kan berekenen hoeveel dit mij heeft gekost? Ik denk eraan om met kWh te werken, maar ik heb geen idee hoe ik dan de kWh kan berekenen (als dit met de gegevens te berekenen valt). Als een van jullie me kan helpen, zou dit zeer vriendelijk zijn! (als jullie een andere manier weten, is dat natuurlijk ook goed)

Vriendelijke groet,

Karim.

Reacties

Jaap op 03 december 2006 om 20:23

Dag Karim,
Als je behalve de spanning U (in volt) ook nog de stroomsterkte I (in ampère) weet, kun je het vermogen P (in watt) berekenen met P=U*I. Je moet wel controleren of de spanning en de stroomsterkte tijdens de elektrolyse constant zijn.
Vervolgens kun je de omgezette elektrische energie E (in joule) berekenen met E=P*t. Daarna reken je de energie om van joule naar kilowattuur.
Succes gewenst, Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)