Chemoluminescentie-tralies

Luuk stelde deze vraag op 28 november 2006 om 19:31.

Ik doe mijn profielwerstuk over chemoluminiscentie. Nu komt hier blauw licht bij vrij wanneer er een reactie is met luminol.

 Wij willen de golflengte van dit licht bepalen met tralies. Nou is mijn vraag: Als wij het spectrum met tralies te zien krijgen van dit licht, zullen we dan maar één golflengte vinden en wel die van blauw licht, of is het een menging van verschillende golflengten zoals bij normaal licht?

 Als het laatste het geval is en verschillende interferentiepatronen overlappen elkaar dan kunnen we geen metingen meer uitvoeren.

Reacties

Melvin op 28 november 2006 om 19:55

Beste Luuk,

Of het licht monochroom (1-kleurig) is of niet, hangt af van de precieze reactie. Ik ben geen scheikundige en al was ik het, dan zou ik waarschijnlijk nog niet uit mijn hoofd het precieze antwoord weten.

Gelukkig kan je het wel meten, bijvoorbeeld met een prisma. Als het licht zich opsplits in verschillende banen, dan heb je samengesteld licht. Dit is op zich nog geen ramp, als de banen maar niet al te breed zijn. Je kan dan namelijk achter het prisma, bij de baan van je keuze, het tralie neerzetten. Zo kan je van iedere baan de golflengte bepalen, zonder dat de patronen elkaar overlappen.
Als je na de prisma maar één, smalle baan hebt, dan is het licht al monochroom en is er niets aan de hand.

In het ergste geval, heb je  één erg brede baan, dus een samenstelling van veel, bij elkaar liggende kleuren. Dan wordt het een stuk lastiger de golflengte met tralies te bepalen.

Groet,
Melvin

Luuk op 28 november 2006 om 22:45

Ok bedankt! Ik begrijp precies wat je bedoelt.

 Maar wij doen die proef in een bekerglas hoe kunnen we dit licht dan het beste op de prisma/tralie laten vallen? Ik neem aan dat er een evenwijdige bundel op moet vallen?

Dan zou je misschien het bekerglas in het brandpunt van een grote lens kunnen zetten, maar ik weet eerlijk gezegd niet of dit wel een optie is. Ik denk dat je kunt aannemen dat het licht afkomstig van de reactie door het glas heen gewoon evenwijdig is?

Melvin op 28 november 2006 om 23:30

Beste Luuk,

Zoiets zou je inderdaad kunnen doen, hoewel de straling niet erg evenwijdig is wanneer het bekerglas groot is vergeleken met de brandpuntsafstand. Indien mogelijk kan je dus misschien beter een klein stukje reageerbuis nemen, zodat het licht meer uit 1 punt komt.

In plaats van een lens kan je ook een parabolische spiegel gebruiken, waarbij je het bekerglas weer in het brandpunt zet, maar dat waarschijnlijk heb je meer lenze bij de hand dan parabolische spiegels...

Waarschijnlijk de beste manier om het licht evenwijdig te krijgen is een gaatje te maken in iets ondoorzichtigs, waarna je een lens gebruikt met het gaatje in het brandpunt. Hierdoor heb je als het ware een puntbron gemaakt. Jammer genoeg gaat hierdoor wel een hoop licht verloren, dus wellicht is dit in deze situatie niet de makkelijkste oplossing. Misschien kan je aluminiumfolie om je bekerglas heen doen, waar een gaatje in zit. Hierdoor wordt het licht wat niet direct door het gaatje gaat toch een paar keer weerkaatst, zodat het alsnog door het gaatje kan gaan.

Groet,
Melvin

Luuk op 29 november 2006 om 13:14

Ok erg bedankt!

 Ik ga er volgende week aan meten dus ik zal deze week even een beetje proberen en ik denk dat het wel zal lukken.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)