harmonische en mathematische trillingen

Sara stelde deze vraag op 27 november 2006 om 13:53.
Wat is het verschil tussen harmonische en mathematische trillingen?

Reacties

ibendiben op 27 november 2006 om 16:55

volgens mij is er een verschil zoals tussen een koe en een dier. Een koe is een dier maar een dier hoeft niet perse een koe te zijn ;-P

Een harmonische tillingen zijn op- en neergaande bewingen langs een evenwichtstand, waarvan de trillingstijd (gemiddeld) hetzelfde blijft. Volgens mij heb je het over een mathematische trilling bij de klassieke slinger waarbij de wrijving en het gewicht van het touw (of eventuele andere "invloeden van buitenaf") verwaarloosbaar klein zijn en er dus geen enkele demping optreedt. Mathematische trillingen zijn dus enkelvoudige sinusoïden, waarvan de amplitudo en trillingstijd constant zijn.

Kan dat zo?

Ben

Jaap op 27 november 2006 om 20:27

Dag Sara en Ben,
Ik ben zo vrij van mening te verschillen met Ben. Een harmonische trilling is niet elke periodieke beweging door een evenwichtsstand. Zo'n beweging heet alleen harmonisch als de kracht die het voorwerp terugdrijft naar de evenwichtsstand, recht evenredig is met de grootte van de uitwijking (en tegengesteld gericht is aan de uitwijking). Gevolg: de grafiek van de uitwijking als functie van de tijd is bij een harmonische trilling sinusvormig.
Het begrip mathematische trilling ken ik niet. Zoals Ben aangeeft, is er wel een mathematische slinger. Daarmee wordt (naast hetgeen Ben schrijft) bedoeld dat de slingerende massa geheel geconcentreerd is in een punt onderaan het massaloze koord. Een biljartbal die aan een koord slingert, is dus geen mathematische slinger maar slechts een benadering daarvan. Bovendien denken we bij een mathematische slinger doorgaans aan slingeren met een kleine amplitudo, zodat de bekende slingerformule in goede benadering opgaat.
Een niet-mathematische slinger wordt ook wel een fysische slinger genoemd. Denk aan een liniaal die heen en weer slingert. Zowel bij een mathematische als bij een fysische slinger is de grafiek van de uitwijking als functie van de tijd sinusvormig, mits de amplitude klein is.
Groeten, Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)