licht opvangen en weerkaatsen op PV

J stelde deze vraag op 16 november 2006 om 14:55.

Ik vang licht op via een reflector en deze projecteer ik op PV materiaal.De reflector is qua oppervlakte groter dan mijn PV oppervlakte. Ik bundel als het ware het licht en reflecteer dat naar mijn PV sheet.

Is mijn rendement van PV dan hoger in vergelijking met het licht wat valt op dezelfde PV opppervlakte?

 

Reacties

Jaap op 17 november 2006 om 19:08

Hoi,

Dat hangt er erg van af welk rendement je bedoelt.

Het energetisch rendement (nuttig geleverde energie / totaal opgenomen energie) zal lichtjes dalen zolang je het niet te bont maakt. De temperatuur van je PV-cel zal namelijk onvermijdelijk stijgen, en daardoor wordt de inwendige weerstand van de cel hoger. 
Maak je het wel bont, bijv. met een grote spiegel die veel (zon)licht opvangt en op een relatief kleine cel projecteert dan loop je op een zeker moment tegen een verzadigingsverschijnsel op: nog meer licht levert dan niks extra's meer op. 

Aan de andere kant, als je geld gaat tellen (hoeveel euro stop ik erin en hoeveel euro haal ik eruit) dan kunnen handig opgestelde reflecterende oppervlakken veel goedkoper zijn dan een PV cel en zo de productie van je installatie laten toenemen terwijl de jaarkosten minder toenemen. Het financieel rendement van een installatie als geheel kun je dus wel een beetje opkrikken zo.
Pas op, ook hier kun je dikke fouten maken. Een PV paneel dat maar voor de helft beschenen wordt en voor de rest in de schaduw ligt produceert véél minder dan de helft van een volledig beschenen paneel. Dus je hebt weinig tot niks aan slecht gerichte spiegels. 

Jaap 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft veertien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)