beeldafstand en LDR

arzu stelde deze vraag op 26 oktober 2006 om 17:41.

mijn vraag gaat over een practicum die ik laatst gemaakt heb. Je moest met behulp een lens, lampje, fotodiode op een optische rails, de brandpuntsafstand van de lens bepalen. de LDR (fotodiode) werd in een schakeling opgenomen met een ampèremeter. we moesten het LDR op 50 cm laten staan en de lens in stappen van 1 cm verschuiven richting de LDR beginnend op 3 cm. en elke keer de ampère meter aflezen.

vervolgens moesten we in een grafiek de weerstand(die je moest berekenen, Je wist nml de U al. -> 5 V) tegen de afstand lampje lens uitzetten. In de bijlage staat een schets van deze grafiek

Ik snap dat het laagste punt (het minimum) de brandpuntsafstand moet zijn, want daar is de weerstand het kleinst en valt er dus het meeste licht op de LDR. Maar ik moet ook uitleg geven bij deze grafiek, verklaren waarom hij zo loopt. En dat snap ik niet helemaal, want er zit absoluut geen regelmaat in! Mijn dringende verzoek dus of iemand mij kan uitleggen waarom die grafiek zo loopt.

Voor de zekerheid heb ik ook een gedeelte van mijn verslag erbij gedaan:)

Dankuwel alvast aan de gene die wil helpen :D

groetjes arzu

Bijlagen:

Reacties

Melvin op 27 oktober 2006 om 17:13

Beste Arzu,

Om eerlijk te zijn verbaast de grafiek mij ook (al heb ik wel de vrijheid genomen de grafiek te plotten in plaats van getekend te zien).

Weten je zeker dat het aantal nullen klopt bij iedere meting? Kan het zo zijn dat de amperemeter de waarde niet altijd in mA aangaf? Dat zou eventueel de rare pieken kunnen verklaren.

Verder is de weerstand denk ik in kilo-ohm... de stroom is namelijk in mili-Ampere.

Sorry dat ik niet meer kan helpen.
Groet,
Melvin

Bert op 28 oktober 2006 om 14:01

Beste Arzu,

hierbij een toevoeging op Melvin's kommentaar. Het lijkt mij ook dat het aantal nullen niet klopt, maar er is nog iets anders aan de hand.

Je verwacht namelijk een minimum in de weerstand als er een scherp beeld ontstaat (het laagste punt is dus niet - zoals jij schrijft - de brandpuntsafastand).

Als je het lampje en de LDR op hun plaats laat, en de lens verschuift,  krijg je twee keer een scherp beeld! Kun je zelf bedenken waarom dit zo is?

Groeten,

Bert 

arzu op 28 oktober 2006 om 20:18

Jullie hadden gelijk het aantal nullen klopte niet, ik begreep er al niks van, maar toen ik die eerste paar metingen had veranderd klopte de grafiek, en snapte ik hem meteen.

En wat betreft de brandpuntsafstand, de grafiek heeft twee dalen omdat het niet uitmaakt of je nou de voorwerpafstand x stelt of de beeldpuntsafstand x. komt zelfde antwoord uit :D

 dankjulliewel voor jullie hulp!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)