eenparige rechtlijnige beweging ==> vrije val

stijn stelde deze vraag op 08 oktober 2006 om 10:36.

Tijdens een practicum moesten we het volgende doen. Telkens een gevouwen papiertje laten vallen en de val onderzoeken aan de hand van een bewegingssensor (ultrasoon). Iedere keer legden we iets meer massa in het papiertje. We onderzochten de grafiek en vonden het voorschrift van de vorm: x(t)=vt+x0. de richtingscoefficient of v dus steeg elke keer een beetje meer naarmate we meer massa in het papier deden.

 Moeten we nu zeggen dat de snelheid constant bleef of dat de snelheid bij een vrije val stijgt naarmate de massa vergroot? Want ik dacht dat voorwerpen met een verschillende massa even snel vielen?

 

gr

stijn 

Reacties

Jaap op 08 oktober 2006 om 23:40

Dag Stijn,
Als ik het goed begrijp, blijkt uit je metingen dat de valsnelheid groter was naarmate de massa groter was. Dan zou ik dat opschrijven. Je conclusie moet immers aansluiten bij je waarnemingen.
Pas op 1: vanwege de wrijvingskracht van de lucht op het papier gaat het hier niet om een vrije val. Dat voorwerpen met verschillende massa even snel vallen, geldt wel bij een vrije val, maar doorgaans niet als er wrijving in het spel is.
Pas op 2: welke snelheid bedoel je precies? De gemiddelde valsnelheid (totale valhoogte gedeeld door totale valtijd); of de snelheid waarmee het voorwerp op de grond komt; of de constante snelheid die het voorwerp bereikt als het ver genoeg is gevallen en de wrijvingskracht even groot is geworden als de zwaartekracht?
Succes met de uitwerking van het practicum, groeten,
Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)