Glazen en geluid

Lotte stelde deze vraag op 03 oktober 2006 om 08:39.

wat is het verband tussen de hoeveelheid vloeistof en de frequentie die het geluid maakt als je  met je vinger over de rand van het glas gaat?

 

Reacties

Jaap op 03 oktober 2006 om 19:49

Dag Lotte,
Mogen we aannemen dat je een drinkglas bedoelt, bij voorbeeld een wijnglas?
Hoe het verband tussen de hoeveelheid vloeistof en de frequentie is, weet ik niet. Het verband zou kunnen afhangen van de grootte en vorm van het glas, van de materiaalsoort van het glas en van de dichtheid van de vloeistof.
Misschien kun je het verband op school zelf onderzoeken. Strijk het lege glas aan met een natte vinger. Neem het geluid op met een geluidssensor die verbonden is met een computer met een meetprogramma zoals IP Coach. Voer met dat meetprogramma een fourieranalyse van het opgeslagen geluid uit. Je vindt dan de resonantiefrequentie van het glas: de door jou bedoelde frequentie waarbij het maximaal (mee)trilt door het aanstrijken. Breng een bekende hoeveelheid vloeistof in het glas; herhaal de meting en de analyse. Enzovoort.
In het Nederlands tijdschrift voor natuurkunde van september 2005 stond een artikel over het (niet zo gemakkelijk) kapottrillen van een wijnglas (p296-297). Misschien heeft je natuurkundelerares dat tijdschrift? Het artikel gaat overigens alleen over wijnglazen zonder vloeistof erin.
Groeten, Jaap Koole

Bert op 07 oktober 2006 om 10:22

Beste Lotte,

jouw vraag komt ook voor in de Nationale Wetenschapsquiz!

Het is vraag 1 uit de quiz van 2004.

http://www.nwo.nl/actueel/evenementen/nationale+wetenschapsquiz/archief/quiz+2004/antwoorden

Als je een toont maakt door over een leeg flesje te blazen wordt de toon juist wel hoger als er meer water in de fles zit.

Misschien leuk om uit te puzzelen wat het verschil tussen deze twee verschijnselen is.

Succes,

Bert 

 

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)