massa bepalen in de ruimte

Pieter stelde deze vraag op 27 september 2006 om 14:14.
hoe bepaalt men de massa in de ruimte

Reacties

Jaap op 27 september 2006 om 16:45

Dag Pieter,
Een probleem in de ruimte is de gewichtsloosheid: het voorwerp oefent geen gewichtskracht uit op een weegschaal of balans. Die wijst dus niets betrouwbaars aan.
Je zou kunnen werken met een spiraalveer waarvan je de veerconstante C al weet. Je hebt bij voorbeeld C bepaald met een uitrekproef op aarde voordat je de ruimte in ging.
In de ruimte bevestig je het voorwerp aan de veer. Het andere uiteinde van de veer is aan iets zwaars vastgemaakt, bij voorbeeld de wand van het ruimteschip. Je trekt nu aan het voorwerp, zodat de veer iets wordt uitgerekt. Laat je het voorwerp los, dan gaan het voorwerp en de veer heen en weer trillen. Daarvoor geldt de formule T=2π√(m/C) met T is de periode van de trilling (stopwatch) en m is de gezochte massa.
Behouden vaart gewenst, Jaap Koole

Theo op 09 september 2010 om 23:59

Feitelijk is massa gedefinieerd via de  F = m.a  relatie (of eigenlijk F = Δp/Δt of beter nog F = dp/dt) van Newton's Tweede Wet.

Elk experiment waarbij een (op Aarde?) geijkte kracht F wordt uitgeoefend op een onbekende massa kan door bepalen van de impulsverandering Δp/Δt = Δ(mv)/Δt   (in niet-relativitische situaties is m constant en wordt dit mΔv/Δt = m.a) de massa berekenen.

De eerder gegeven harmonische trilling als voorbeeld is ook hierop gebaseerd: de veerkracht brengt de massa in beweging.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)