mens en versnelling

Marius stelde deze vraag op 29 augustus 2006 om 13:29.

Of er een relatie bestaat tussen een bepaalde versnelling en hoe de mens dit beoordeelt. Bijvoorbeeld, je zit naast iemand in de auto en je draagt een blinddoek. Als de bestuurder schakelt, vind er een negatieve versnelling plaats. Als hij snel schakelt dan duurt de versnelling kort, maar dan kan de versnelling wel heel hoog zijn. Als hij lang over de schakelactie doet kan de versnelling laag zijn. Wat vind een mens prettig en wat juist niet. Kort hoge versnelling of juist lange langzame versnelling??

Reacties

Melvin op 30 augustus 2006 om 00:23

Beste Marius,

Hoewel natuurlijk niet iedereen hetzelfde prettig vindt, zullen de meesten mensen voor een lange zachte versnelling kiezen. Korte harde versnellingen (dus grote versnellingsveranderingen) maken een mens gauw misselijk, bijvoorbeeld bij kort achter elkaar remmen en gasgeven in een auto.

In het extreme doorgevoerd kan iemand bewusteloos raken (of erger) door een te hoge versnelling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een pasagier in een straaljager of een astronaut bij een raketlancering.
Het lang duren van een zachte versnelling is niet zo'n probleem, aangezien het dan gewoon lijkt alsof de zwaartekracht iets veranderd is. Een voorbeeld hiervan is als je in een opstijgend vliegtuig zit; wanneer hij op de startbaan aan het versnellen is, lijkt het voor de passagiers alsof de neus van het vliegtuig veel hoger is dan de staart. Dit komt doordat hij naar voren versnelt en de effectieve zwaartekracht die hij voelt dus schuin naar achter/onder is. Omdat je evenwichtsorgaan de zwaartekracht volgt, denk je in dat geval dat de neus omhoog staat. (Ter controle kan je dan naar de horizon kijken, die lijkt opeens ook schuin te staan.)

Groet,
Melvin

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft tien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)