Kookt koud water of warm water nu sneller??

Sandra stelde deze vraag op 04 augustus 2006 om 19:27.
Kookt koud water of warm water nu sneller??

Reacties

Melvin op 04 augustus 2006 om 21:02

Beste Sandra,

Op http://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/view.do?request.requestId=10261 kan je lezen waarom het kan dat warm water eerder bevriest dan koud water. Voor het warmer worden, geldt het net zo goed dat warm water beter warmte geleidt dan koud water. Hierdoor kookt warm water om twee redenen sneller dan koud water:

1. Het was al warmer en hoeft dus minder verwarmd te worden om tot het kookpunt gebracht te worden.

2. Het geleidt de warmte beter en komt dus zo sneller tot het kookpunt.

Waar de twee effecten bij het bevriezen elkaar dus (deels) opheffen (soms ten gunste van het warme water), zijn de twee effecten nu dus elkaar aan het versterken.

Is dit duidelijk genoeg?
Groet,
Melvin

Jeroen op 12 november 2014 om 22:55

Nee Melvin,

Waarom geleidt warm water beter dan koud water? Wat is het effect van lucht op de waterkolom en hoe kunnen we de invloed van de aardse atmosfeer uitschakelen?

Volgens mij moet er een fijn spel zijn tussen water, opgeloste luchtbellen en de buitenlucht. Hoe minder lucht de beginoplossing bevat (hoe warmer onder ideale omstandigheden) hoe makkelijker het pad naar het vriespunt wordt.

In de horeca gebuiken ze de truc al jaren. Eerst het water een paar keer goed doorkoken en daarna doe je het water in vormpjes en je koelt het razendsnel af. Geeft prachtige glasheldere blokjes.

Hoe je de factor lucht uit kunt schakelen dat bezorgt me nog wel wat hoofdbrekens, een vacuum en met temperatuur tegelijkertijd spelen lijkt me niet gemakkelijk, maar de thermodynamici vinden er wel wat op. Moet toch te onderzoeken zijn.

Groet, Jeroen.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)