reëel en virtueel beeld

corher stelde deze vraag op 15 november 2004 om 16:53.

kunt u mij via een voorbeeld uitleggen wat een reëel  en een virtueel beeld is?

Reacties

Frank op 15 november 2004 om 19:04
Hoi Corher,

Een virtueel beeld kun je alleen zien, een reëel beeld is "echt";
Reëel beeld: de lichtstralen van het voorwerp gaan er naar toe.
Virtueel beeld: het is nét alsof de lichtstralen van het voorwerp daarvandaan komen

 Reële beelden worden gevormd door bijvoorbeeld een voorwerp door een positieve lens te bekijken (hij moet wel buiten het brandpuntsafstand staan). Het voorwerp staat dan ook op de plek waar hij waargenomen wordt.

Een virtueel beeld ontstaat als je een voorwerp door bijvoorbeeld een negatieve lens bekijkt, of door een positieve lens als het voorwerp binnen de brandpuntsafstand staat. Het voorwerp is niet aanwezig op de plek waar je hem LIJKT waar te nemen. Het verschil tussen beiden wordt goed uitgelegd op (helaas wel engelstalig): http://www.pa.msu.edu/courses/2000spring/PHY232/lectures/lenses/images.html 

Hopelijk heb je hier wat aan.

Met vriendelijke groet, Frank
 (technische natuurkunde Universiteit Twente)
Kristian op 25 juni 2013 om 11:06

Ben dit toevallig tegengekomen na wat googlen, zat ook met deze vraag en u heeft me erg geholpen! Bedankt hiervoor.

Jan op 25 juni 2013 om 15:07

Dag Kristian,

Je kunt het heel kort ook zó zeggen: een reëel beeld kun je op een scherm aan iedereen laten zien (projecteren op een scherm), een virtueel beeld niet.

Groet, Jan

bo op 08 december 2018 om 15:35
dankjewel nu wwet ik het verschil duidelijk dat is wel handig! ;)
Clara op 13 juni 2019 om 16:47
een beeld dat gevormd wordt door de snijpunten van de verlengden van de teruggekaatste stralen noemen we virtueel beeld

als de lichtstralen elkaar wel in de werkelijkheid snijden dan noemen we het een reeel beeld 
Faisal op 23 juni 2019 om 19:20
Wanneer kan je zo'n virtueel niet zien, en wanneer wel?
Theo de Klerk op 23 juni 2019 om 19:30
Een virtueel beeld zie je alleen door door een loep te kijken: voorwerp en virtuele beeld aan dezelfde kant van de lens. Het beeld is niet op een scherm af te beelden: virtueel. Terwijl een film of dia in een projector wel af te beelden is. Maar dan staat beeld en voorwerp aan verschillende kanten van de lens.
Anne op 12 maart 2020 om 16:27
Is het spiegelbeeld op het wateroppervlak een reëel beeld of een virtueel beeld?
Theo de Klerk op 12 maart 2020 om 16:33
virtueel is een beeld dat je niet (via lenzen zo nodig) kunt afbeelden. Meestal beelden die je door een vergrootglas ziet (voorwerp en beeld aan dezelfde kant van de lens).

Misschien dat een figuur enige duidelijkheid brengt. Onderstaand een molen aan de waterkant. Die molen wordt weerspiegeld in het water.
Dat betekent dat lichtstralen van de molen op het gladde water worden gebroken en weer omhoog gaan. Als zo'n lichtstraal toevallig het oog treft dan kijken wij terug maar volgen niet de knik in de lichtstraal naar kijken rechtuit het water in.  Daar "zien" we die molen ondersteboven staan.
Ik heb 3 stralen getekend, genummerd 1,2,3 die vanaf de molen door het water worden weerkaatst (als een spiegel). Die stralen treffen de ooglens en geven een beeld op het netvlies. Ondersteboven, maar omdat het voorwerp (gespiegeld) ondersteboven in het water staat, wordt het rechtop afgebeeld. Je hersenen maken daar weer "ondersteboven" van. Want anders zou alles wat rechtop loopt ondersteboven lopen. Je hersenen zorgen dus nog eens voor een extra omdraai. Dat gebeurt in projectors niet: film en dia's worden altijd ondersteboven door het apparaat gevoerd en de projector lens draait het om zodat je het rechtop op het scherm afgebeeld ziet.

De stralen 4 en 5 worden ook vanaf de molen in het water gespiegeld, maar die vallen niet op de lens en vormen geen deel van het beeld. Dat kun je ook goed zien: de onderste delen van de (gespiegelde) molen weerkaatsen nooit zo dat ze in de ooglens vallen. Dat onderste deel van de molen zie je dus niet.
Maar stralen 1,2 en 3 worden wel goed weerkaatst - net onder een hoek waarbij ze in het oog vallen. Alleen de stralen door het midden van de lens zijn getekend (die buigen niet in de lens) om het simpel te houden. Andere stralen uit hetzelfde punt komend als straal 1 hebben een iets andere spiegelhoek, komen ergens op de rand van het oog terecht. Ze worden door het oog gebogen en komen op het netvlies op dezelfde plek terecht als waar straal 1 terecht komt.
Zo ontstaat een reeel beeld van de spiegeling.

Is de spiegeling een reeel beeld? Bij spiegelingen worden geen reele en virtuele beelden benoemd omdat er geen lens bij te pas komt. Voor ons oog is een afbeelding van die spiegeling mogelijk. De gespiegelde molen is een reeel voorwerp. De afbeelding op het netvlies is een reeel beeld.

Je kunt ook de molen rechtstreeks bekijken (i.p.v. de spiegeling in het water). Dan is de molen het reele voorwerp en de afbeelding ervan op het netvlies een reeel beeld.


Jan van de Velde op 12 maart 2020 om 19:31
Dag Anne,

een reëel beeld kun je altijd op een scherm afbeelden.

Dat komt omdat van élk apart punt van een voorwerp een divergente bundel uitgaat. wil je daar een bruikbaar beeld van maken dan zal van elk van die divergente voorwerpspuntbundeltjes weer terug een convergente bundel gemaakt moeten worden. Dat kan met een bolle lens, zoals in je oog, of met een holle spiegel:



Ik heb het hier maar voor één punt van zo'n voorwerp getekend, maar zo'n zelfde constructie kun je maken voor elk punt van zo'n voorwerp, waardoor op een scherm een volledig beeld kan ontstaan van elk beeldpunt op zijn eigen, juiste plaats:


Met een scherm op de plaats van dat beeld kunnen er weer lichtstralen van dat scherm weerkaatst worden, net zoals elke indirecte lichtbron licht van bijv. de zon opvangt en diffuus weerkaatst, zodat wij dat kunnen zien.

Met een holle lens, of met een bolle spiegel, lukt dat niet:



De echte lichtstralen komen nergens meer bij elkaar, kunnen dus ook niet meer vanuit één punt weer ale kanten op weerkaatst worden. 

Wat we dan een beeld noemen, dat wat we wèl zien als we van de juiste kant kijken, is dus niet een punt waar lichtstralen vandaan komen, zoals van een echt voorwerp, of van zo'n scherm, maar waar de lichtstralen vandaan LIJKEN te komen. (van ergens vóór de lens of achter de spiegel) . Zo'n beeld is daar dus niet ècht als iets dat zelf lichtstralen rondstrooit, het LIJKT er te zijn. Virtueel dus. 

Nu mag je zelf proberen hoe dat dan is voor een vlakke spiegel:




Groet, Jan

reeel virtueel toppertje
Briek op 28 maart 2021 om 14:46
Dus is een reëel beeld voor of achter de lens?
Theo de Klerk op 28 maart 2021 om 15:08
Aan dezelfde kant als het voorwerp. Waarschijnlijk bedoel je daarmee "achter" (andere kant van de lens dan waar je met oog kijkt)

Joe op 23 februari 2022 om 15:49
kan iemand mij een voorbeeld van een toepassing waarbij er een reëel beeld ontstaat
Theo de Klerk op 23 februari 2022 om 16:02
Elke projector
Jan van de Velde op 23 februari 2022 om 17:21
camera, telescoop, oog, ...

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)