Dag Niek,
In een donkere nacht is de hemel zwart, als je niet toevallig naar de maan, een planeet of een ster kijkt. Uit die richting komt er geen licht naar je oog, want daar is niets dat licht verspreidt. "Geen licht" ervaren we als zwart, wat eigenlijk geen kleur is.
Overdag is de hemel blauw, als je niet toevallig naar de zon of de maan kijkt. Uit die richting komt er kennelijk vooral blauw licht naar je oog. Dat licht is afkomstig van de zon. Hoe kan dat, als de zon ergens anders aan de hemel staat? Wel, er komt ook zonlicht bij heel kleine deeltjes in de luchtlagen hoog boven je. Die deeltjes verstrooien alle kleuren zonlicht. Blauw wordt het sterkst verstrooid, zodat er vooral blauw licht van die deeltjes naar je oog komt.
Rood licht wordt het minst verstrooid. Dat heeft de neiging "rechtdoor" te gaan. Kijk je net naast de opkomende of ondergaande zon, dan komt er veel rood licht naar je oog. Het blauwe licht werd onderweg door de atmosfeer al sterk verstrooid. Wel blijft er veel rood over. Zo ontstaat de rode kleur van de hemel bij lage zonnestand.
Groeten, Jaap Koole