kracht bungeejumpen vs katapult

inge stelde deze vraag op 26 mei 2006 om 18:12.

heej!

Zou iemand anders mij kunnen helpen met de volgende vraag:

Wanneer voel je een grotere kracht op je? Tijdens het bungeejumpen of tijdens het katapulten?

(Met katapulten wordt bedoelt dat je met je voeten aan een veer bent vastgebonden die is uitgerekt tot 50 meter hoogte. De normale lengte van het koort is 10m. Als iemand na de katapult stil aan het koort hangt is de lente van het koort 20m. je wordt zelf tegen gehouden door een contragewicht. Wanneer je los wordt gemaakt van dat contragewicht schiet je de lucht in.)

Reacties

Melvin op 28 mei 2006 om 17:11

Beste Inge,

In principe is de kracht op je tijdens bungeejumpen en katapulten eigenlijk hetzelfde, maar begin je op een ander moment in de volgende cyclus:
(1) je bent op maximale hoogte, waarna je valt en wordt afgeremd (door het elastiek) tot je stilhangt (2) op je minimale hoogte. Je wordt verder naar boven versneld, waarna je afremt en je weer een maximum in je hoogte bereikt (1).
Natuurlijk is er wrijving en komen maximale en minimale hoogte steeds dichter bij elkaar. Bij bungeejumpen begin je op punt (1) en bij katapulten op punt (2). De kracht hangt dus eigenlijk alleen af van de soorten elastiek en de afmetingen van de bungeejump en katapult.

Helaas kan ik je er niet meer over vertellen.
Groet,
Melvin

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zestien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)