MRI-scan

chantal stelde deze vraag op 25 mei 2006 om 15:09.

hallo!

Ik las daarnet op deze site een stukje over de MRI-scan.
Nu moet ik voor natuurkunde een praktische opdracht maken en vroeg ik me af of het mogelijk zou zijn om een mini-MRI-scan te maken?
Ik las in dat artikel dat je drie verschillende soorten spoelen nodig hebt, en die hebben we hoop ik op school wel, maar is het haalbaar met gewoon schoolmateriaal, of gaat het echt om heel erg sterke spoelen en ander speciaal materiaal?

groetjes chantal!

Het artikel was http://www.natuurkunde.nl/artikelen/view.do?supportId=145582

Reacties

Jaap op 25 mei 2006 om 15:24

Dag Chantal,
Met behulp van het genoemde artikel en andere bronnen kun inderdaad je een model maken van zo'n MRI-apparaat. Overleg van tevoren met je docent of dat past bij de beoordelingscriteria van je praktische opdracht.
Het lijkt me echter niet mogelijk om op school een opstelling te bouwen die echt werkt, volgens het MRI-pricipe. In het door jou genoemde artikel lezen we dat een van de spoelen moet worden gekoeld tot 4 kelvin (269 graden Celsius onder nul). Dat lukt niet zo maar op school. Ook het meten (opvangen, registreren) van de radiogolven die in het onderzochte voorwerp ontstaan, is niet eenvoudig. En dan moet je die metingen nog op de computer met gespecialiseerde software verwerken tot een beeld...
Succes met je PO!
Groeten, Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zestien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)