centrifugale kracht

stefanie stelde deze vraag op 25 mei 2006 om 09:38.

Is een centrifugale kracht van de rotatie-as weg gericht of naar de rotatie as toe?

mvg

Reacties

Jaap op 25 mei 2006 om 12:54

Dag Stefanie,
Centrifugale kracht betekent letterlijk: van het centrum wegvluchtende kracht, dat wil zeggen een kracht die van de rotatie-as af is gericht. Latijn: fugere=vluchten. Tot zover het antwoord op je vraag.

Een centrifugale kracht bestaat echter niet. Het is een kracht die ervoor lijkt te zorgen dat de steen die je aan een koord rondslingert, "naar buiten wordt getrokken". Breekt het koord, lijkt de steen inderdaad naar buiten te vliegen, maar dat doet hij niet: hij vliegt rechtdoor :Niet door de werking van een (centrifugale) kracht, maar juist door het ontbreken van een kracht. Immers, eerste wet van Newton: als op een lichaam geen resulterende kracht werkt, voert het een eenparige, rechtlijnige beweging uit.
In de natuurkunde spreek ik liever van een (naar het middelpunt gerichte) centripetale kracht die ervoor zorgt dat de steen in zijn cirkelbaan blijft. De centripetale kracht is niet een nieuwe kracht in het rijtje zwaartekracht, veerkracht enz., maar een rol die wordt gespeeld door de bekende krachten uit dat rijtje.
Groeten, Jaap Koole

 

stefanie op 25 mei 2006 om 18:42

Bedankt voor de uitleg!

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zestien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)