water in een oven

C.Meijer stelde deze vraag op 22 mei 2006 om 20:25.

Ik had een vraag betreffende het verwarmen van water in een oven. De vraag is waarom water bij mij in de oven niet kookt en maar warm wordt tot maar 75 graden terwijl de oven verwarmd is tot 180 graden.  Het water staat in het midden van de oven in een stalen bakje. (Uitgaande dat er altijd voldoende water zou zijn) De temperatuurmeter die ik heb gebruikt om de temperatuur te meten kan tot 350 graden. Met deze meter heb ik in de oven ook ongeveer 180 graden gemeten. Deze meter is niet kapot. De oven heeft lang genoeg aan gestaan om opgewarmd te zijn tot 180 graden en de temeratuurmeter heeft een lange tijd in de oven gestaan om de temperatuur te meten. Op het moment dat het bakje met water in de oven gezet is liep de temperatuur op van 17 t/m 75 graden. Daarna stopte stijging van de temperatuur. Zou het kunnen zijn dat:

- het bakje er voor zorgt dat de temeratuur niet stijgt?

- oventemeratuur anders werkt op de moleculen van het water zodat het langer duurt voordat het water kookt?

Rara hoe kan dit, wie kan een antwoord geven.

Reacties

CMeijer op 22 mei 2006 om 20:28
Ojah het was een roesvrijstalen bakje.
Jan van de Velde op 31 december 2015 om 01:43
Geweldige thuisproef

Ik kan twee natuurkundige redenen bedenken waarom temperatuur constant zou blijven:

1) de aanvoer van warmte (lees: energie) is gelijk aan de afvoer van warmte.
  • a) Er is maar zoveel energie die bij een zeker temperatuurverschil vanuit de ovenlucht per seconde van de lucht kan worden overgedragen op een stalen pan. (lucht is een slechte warmtegeleider)
  • b) Hoe hoger de temperatuur van water, hoe sneller dat water verdampt. Verdampen van water kost (een berg) energie.
Combineer a) en b) en je hebt een goeie kans dat zich in dié oven met dié pan een evenwicht instelt op 180° oventemperatuur en 75°C watertemperatuur.

2) een RVS pan reflecteert (warmte)straling. Dat vermindert al de aanvoer van warmte naar de pan (waardoor punt 1a ook al in ernst toeneemt), maar mogelijk reflecteert het ook warmte richting je oventhermostaat (en de thermometer die je gebruikt) . Die meten dan een hogere temperatuur dan de werkelijke luchttemperatuur, zo'n beetje als een luchtthermometer die je in het zonnetje hangt

Ik denk niet dat punt twee ervoor zorgde dat de werkelijke luchttemperatuur in je oven daalde tot 75°C, maar het kan een wezenlijke factor in je verklaring zijn.

Bedenk aanpassingen aan je opstelling om dat water toch naar een hogere temperatuur te krijgen. Gezien punt 1 lijkt koken hoe dan ook onwaarschijnlijk.

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft twee appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)