Geweldige thuisproef

Ik kan twee natuurkundige redenen bedenken waarom temperatuur constant zou blijven:
1) de aanvoer van warmte (lees: energie) is gelijk aan de afvoer van warmte.
- a) Er is maar zoveel energie die bij een zeker temperatuurverschil vanuit de ovenlucht per seconde van de lucht kan worden overgedragen op een stalen pan. (lucht is een slechte warmtegeleider)
- b) Hoe hoger de temperatuur van water, hoe sneller dat water verdampt. Verdampen van water kost (een berg) energie.
Combineer a) en b) en je hebt een goeie kans dat zich in dié oven met dié pan een evenwicht instelt op 180° oventemperatuur en 75°C watertemperatuur.
2) een RVS pan reflecteert (warmte)straling. Dat vermindert al de aanvoer van warmte naar de pan (waardoor punt 1a ook al in ernst toeneemt), maar mogelijk reflecteert het ook warmte richting je oventhermostaat (en de thermometer die je gebruikt) . Die meten dan een hogere temperatuur dan de werkelijke luchttemperatuur, zo'n beetje als een luchtthermometer die je in het zonnetje hangt
Ik denk niet dat punt twee ervoor zorgde dat de werkelijke luchttemperatuur in je oven daalde tot 75°C, maar het kan een wezenlijke factor in je verklaring zijn.
Bedenk aanpassingen aan je opstelling om dat water toch naar een hogere temperatuur te krijgen. Gezien punt 1 lijkt koken hoe dan ook onwaarschijnlijk.
groet, Jan