verbrandingswarmte stro

Samantha stelde deze vraag op 20 mei 2006 om 10:59.

Hoi! 

 

een centrale verbrand stro. De elektriciteitsproductie van de centrale is 200miljoen kilowattuur per jaar. Het rendement van deze bio-centrale is 30%

 Er wordt per jaar 160.000 ton stro verbruikt.

 

vraag1: Hoe kan ik hieruit de verbrandingswarmte van stro berekenen?

vraag2: Er wordt beweerd: " vermijden van 200.000 ton uitstoot van CO2 per jaar". terwijl er niet minder materiaal wordt verbrand dan wanneer olie of kolen zouden worden verstookt. Hoe is dit mogelijk?

 

Reacties

Jaap op 20 mei 2006 om 11:57

Dag Samantha,

Vraag 1
De 200 miljoen kWh zijn de nuttig geleverde energie. Met behulp van het rendement kun je hieruit berekenen hoeveel energie de centrale in een jaar opneemt (verbruikt) uit het stro.
Door hoeveel ton stro wordt die opgenomen energie geleverd?
Hoeveel energie wordt dan geleverd door 1 ton stro? Dat is wat we de verbrandingswarmte noemen. In dit geval in de eenheid kWh/ton. Je kunt dat omrekenen naar joule/kilogram, maar bij vraag 1 wordt geen speciale eenheid verlangd.

Vraag 2
Bij de verbranding van het stro komt ook CO2 vrij. Het stro is een rest van planten zoals tarwe. Waaruit hebben de levende planten aan het CO2 opgenomen?
De groei van de planten en het verbranden van het stro gebeuren samen in ongeveer een jaar tijd. Na een jaar is de kringloop van de koolstof (C) rond, en is er netto geen CO2 aan de atmosfeer toegevoegd.
Zo'n kringloop is er ook bij steenkool of olie: omgezette resten van planten en dieren die in de aardkorst zijn beland. Hoe lang zou die kringloop duren?

Groeten, Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)