Schoten in de lucht

Thomas stelde deze vraag op 12 november 2004 om 14:10.

Quote
Op het moment van schrijven is de begrafenis van wijlen Yasser Arafat aan de gang. Er wordt door militairen en burgers veelal in de lucht geschoten. Nou vroeg ik me af wat er met deze kogels gebeurt. Voor me gevoel moeten deze ergens landen. De snelheid en kracht lijkt me niet groot genoeg om aan de dampkring en de aantrekkingkracht van de aarde te komen. Kan iemand mij antwoord op geven?

Reacties:

Joost
12 november 2004 om 16:31
Quote
What go's up, must come down!! Ik heb gehoord dat kogels 1/10sec. sneller naar beneden komen dan dat zij omhoog gaan. Kan iemand dit bevestigen??
Frank
14 november 2004 om 11:23
Quote
Hoi Thomas & Joost,

Als er geen wrijving zou zijn, dan zouden de kogels met eenzelfde snelheid weer naar beneden komen als zijn omhoog geschoten werden. De kinetische energie van de kogel op het moment dat hij het wapen verlaat wordt immers helemaal omgezet in hoogte-energie en vervolgens weer helemaal omgezet in kinetische energie en dus snelheid. Er zal echter wrijving optreden, dus energie verloren gaan. Ik weet niet precies hoe groot de wrijving van een kogel is, maar aangezien hij redelijk aerodynamisch is, zal hij een groot deel van zijn snelheid behouden. De neervallende kogels lijken mij dan ook nog steeds erg gevaarlijk.

Met vriendelijke groet, Frank
(technische natuurkunde Universiteit Twente)

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)