leeglopen van een accu

driez stelde deze vraag op 05 april 2006 om 17:22.
Is met een amperemeter door het verschil in ampere's te meten (bijv in een tijdsbestek van 24 uur) te controlen of een accu leegloopt.

Reacties

Bert op 06 april 2006 om 13:00

Beste driez,

als je een amperemeter aansluit op een accu dan heb je een zeer grote kans dat die amperemeter letterlijk in rook opgaat. Omdat de inwendige weerstand van een amperemeter heel klein is maak je dan kortsluiting en kan er een stroom van wel 100 A gaan lopen. 

Je kunt veel beter de spanning meten, zeker als je weet wat voor soort accu je hebt. Van de meeste accu's is de z.g. ontlaadkarakteristiek bekend. Dit is een grafiek van de spanning als functie van de tijd, waarbij er een bepaalde weerstand aan de polen is verbonden. Zo'n grafiek kenmerkt zich door een vrij snelle daling van de spanning aan het begin, waarna er een 'plateau' te zien is: een periode waarin de spanning langere tijd vrijwel constant blijft. Aan het eind van dat plateau daalt de spanning opeens weer veel sneller, en dan is de accu leeg.

Als je gegevens voor een loodaccu zoekt kun je die b.v. vinden op:  http://www.experimenten.nl/loodaccu.html.

Voor andere accus (NiCd, NiMH) moet je zelf maar even Googelen ("ontlaadkarakteristiek").

Om te zien of een accu nog goed is kun je het best zo'n ontlaadkarakteristiek meten. Als de accu te vlug ontlaadt is hij "lek", of is de laadcapaciteit verminderd.

Bert 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)