lichttheorie

Kristoff stelde deze vraag op 17 maart 2006 om 09:28.

Beste,

Zou u me wat meer kunnen vertellen over de deeltjestheorie,golftheorie en foton i.v.m. de lichtheorie.

mvg Kristoff

Reacties

Gerwin op 17 maart 2006 om 16:29

Je praat hier over de dualiteit theorie van licht.

Licht is wetenschappelijk gezien een van de interessanste onderwerpen, omdat het zo moeilijk te vatten is. In de theorie over licht zijn er meerdere experimenten gedaan, waar eigenlijk twee theorieen uit gekomen zijn. De zegt dat licht een golf is en de andere beweert dat licht een deeltje is, dualiteit.

Waarom zou licht een golf zijn?

Licht is een golf omdat licht in bepaalde experimenten inteferentie vertoont. Inteferentie heeft te maken met het feit dat golven elkaar versterken of verzwakken op het moment dat ze bijelkaar gevoegd worden. Als we dus onder bepaalde omstandigheden twee puntbronnen op een bepaald vlak laten stralen zien we een cirkel patroon ontstaan met grote en kleine lichtintensiteit. Dit noemen we het interferentiepatroon en dit bewijst dus dat licht een golf MOET zijn, omdat alleen golven interferentie vertonen.

Waarom zou licht een deeltje zijn?

Dit is aan te tonen met een experiment die het zogenaamde fotoelektrisch effect weergeeft. In 1888 nam Wilhelm Hallwachs (1859-1922) waar, dat elektronen worden uitgezonden als bepaalde metalen, bijvoorbeeld Zn, Rb, K, Na, enz. met licht bestraald werden. In de volgende link is hier meer over te lezen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Foto-elektrisch_effect. Omdat absorptie van licht dus kennelijk gepaard gaat met een bepaalde afgemeten hoeveelheid licht , duidt het erop dat licht uit deeltjes zou bestaan. Volgens het foto-elktrische effect MOET licht dus wel een deeltje zijn.

Op deze manier is men aan de dualiteitstheorie voor licht gekomen.

Een foton wordt gezien als ene pakketje energie. Dit pakketje heeft bij een bepaalde frequentieband de eigenschap dat het te zien is, zichtbaar lischt. voor een uitgebreider verhaal: http://nl.wikipedia.org/wiki/Foton

Ik hoop dat het is duidelijk is zo,

Groeten!

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)