de brug van Wheatstone

Donny stelde deze vraag op 14 maart 2006 om 17:46.

Lijn AB stelt een liniaal voor met een metaaldraad.



1 weerstand is bekend, 2de moet je berekenen. Dit doe je aan de hand van de verhouding tussen AS en BS. Je moet net zolang die verhouding aanpassen totdat de amperemeter 0 aangeeft.

Waarom werkt dit?

De metaaldraad heeft een kleinere weerstand tenopzichte van die 25 + ?. Daarom denk ik dat alle stroom door AB gaat, zodat de amperemeter altijd 0 is. Er is dus geen verhouding op te stellen. Daarnaast vraag ik me af wat de lengte van AS en BS ermee te maken heeft. De weerstand in de draden is verwaarloosbaar klein tov die 25 ohm.

Gr. Donny

Reacties

Melvin op 19 maart 2006 om 12:00

Beste Donny Jie,

Je hebt volkomen gelijk, als de weerstand van de draad AB 0 is, dan werkt het natuurlijk niet. Waarschijnlijk is die draad dan ook niet van een perfect geleidend materiaal gemaakt. De situatie wordt dan zoals in mijn bijlage is aangegeven, namelijk met weerstanden die afhangen van de lengte van de draad.



AS en SB zijn die lengtes, rho is de soortelijke weerstand van het materiaal en A is de oppervlakte van de doorsnede van de draad. Om goed te kunnen meten heb je inderdaad een redelijke weerstand nodig, dus moet rho of de lengtes groot zijn.

Nu worden de lengtes dus wel van belang. Verduidelijkt dit de zaak?

Groeten,

Melvin

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)