wat is een vector?

daan stelde deze vraag op 02 maart 2006 om 16:20.
Wat zijn vectoren ??

Reacties

Lisa op 03 maart 2006 om 12:38

Hallo Daan,

een vector is een wiskundig begrip en is element van een vectorruimte. Dat zegt jou misschien niet zo veel maar de drie-dimensionale vectorruimte is de drie-dimensionale wereld zoals wij hem zien, maar dan met een andere (wiskundige) naam. Verder heeft een vector een grootte en een richting. Dus stel je voor dat jij een metalen pak aanhebt en je staat middenin een groot magneetveld. Dan kan je een vector gebruiken om op te schrijven of te tekenen hoe groot de kracht is die aan je trekt en welke kant hij jou optrekt.

Daarom tekenen we een vector altijd als een pijl, want die heeft een beginpunt, een lengte en een richting. 

Joe op 07 oktober 2019 om 11:32
I still don't snap it
Theo de Klerk op 07 oktober 2019 om 11:58
Een vector wordt in de natuurkunde gebruikt om grootheden aan te duiden die niet alleen door een grootte bepaald worden (bijv. spanning 230 volt,  temperatuur 50 graden Celsius) maar ook nog een richting hebben  (snelheid 3 m/s, noordwaarts - dat is iets anders dan 3 m/s zuidwaarts).
De richting wordt door de orientatie van een pijl aangegeven. De lengte van de pijl is dan een maat voor de grootte. Zo wijst een snelheid 3 m/s noordwaarts omhoog (als we daar het noorden denken) en is bijv. 3 cm lang.  Een snelheid van 2 m/s zuidwaarts heeft in dat geval een pijl die naar beneden wijst en maar 2 cm lang is.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)