Massa is traag

Casper stelde deze vraag op 22 februari 2006 om 16:47.
Waarom is massa traag?

Reacties

paul op 24 februari 2006 om 09:57
massa is traag omdat je veel energie moet toevoegen om iets in beweging te krijgen, je merkt het zelf ook als je een veertje optilt of een flink krat. je moet meer kracht toedienen.
Casper op 24 februari 2006 om 10:11

Bedankt voor uw reactie:

Dit is niet wat ik bedoel, u geeft een gevolg aan. Ik wil de theoretische achtergrond weten.Ik ken de tweede wet van Sir Isaac Newton.  Waarom kost het bij een grotere massa meer energie om in beweging te krijgen. Ik geloof dat het met interne energie te maken heeft. Zo zou een doos gevuld met een uitgerekte veer en dezelfde doos met dezelfde veer alleen dan ingedrukt (meer inerne energie) meer energie (marginaal) kosten om in dezelfde beweging te krijgen.

Gerwin op 08 maart 2006 om 15:03

Dat massa traag is, is denk ik een beetje een rare stelling.

Met de massatraagheid van een voorwerp wordt bedoeld dat een massa onverstoord verder gaat waar het mee bezig is, mits er geen krachten op werken (eerste wet van Newton). Hier op aarde heerst een sterk gravitatieveld, waardoor massa's aangetrokken worden en waardoor massa's dus altijd krachten ondervinden (dit zorgt voor wrijving). In de ruimte zal een massa met een snelheid, ongeremd voortbewegen.

Waarom kost het bij een grotere massa meer energie om het in beweging te krijgen?

Om een massa in bewegeing te krijgen moet deze versneld worden en geldt dus de tweede wet van Newton: F=m x a. Aan deze formule is te zien dat als de massa van een voorwerp groter is, er een grotere kracht nodig is om het dezelfde versnelling te geven.

Als we nu bijvoorbeeld deze kracht opwekken door een elektromotor (waarvoor geldt: F=n x I x B) dan geldt dat de energie die deze elktromotor gebuikt: P = U x I en voor de verbruikte energie E = P x t.

Kortom als de massa van een voorwep groter is, is er een grotere kracht nodig om deze in beweging te brengen. Hiervoor is een groter vermogen nodig en daardoor kost dit meer energie

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)