zekering herstellen

nathalie stelde deze vraag op 20 februari 2006 om 17:14.
waarom mag je een zekering nooit zelf herstellen (vb draadje langs de buitenzijde) ?

Reacties

Roel op 20 februari 2006 om 18:13
Als je een kapotte smeltzekering herstelt met een koper draadje dan kan dat draadje niet door een stroomsterkte hoger dan die waarvoor de smeltzekering bedoeld was doorsmelten. De smeltzekering is niet meer de zwakke plek in de stroomkring en het is goed mogelijk dat er in die stroomkring door de warmteontwikkeling ergens brand uitbreekt. Je hebt geen bescherming meer tegen te grote stroomsterkte.

En laten we wel zijn, die stop was niet voor niks doorgebrand. De fout waardoor dat doorbranden werd veroorzaakt ligt mogelijk nog op de loer. Je stop kortsluiten met een koperdraadje is dan een éxtra slecht idee.... :(
andy op 22 juni 2022 om 10:16
ik heb een defecte zekering en weet waar het door komt ik heb een accu spanning omvormer 220v en op de printplaat is de zekering opgesoldeerd van 25a en ik had een hele oude radio erop aan die jaren niet gebruikt heb en in vocht heeft gestaan is die zekering van mijn spoanning omvormer zij harde klik en heb de boel open gemaak en ja hoor zekering door die is op de printplaat vast gesoldeerd en ga die kapote eraf solderen en zet er weer een nieuwe witte 25a zekering voor terug of met koper draad erbij tussen aan de - en de + zijde het zit nog op een moeilijke plek gesoldeerd ik hoop dat dat gaat lukken ik heb nu even als oplossing die kapote zekering waar doorgebrand naar elkaar toe gebogen en heel voorzichtig gesoldeerd en het werkt weer even maar ik ga als terug ben van de vakantie een nieuwe plaatsen
Theo de Klerk op 22 juni 2022 om 10:45

Dit noemen ze "tante Betje stijl" - doorpraten/schrijven zonder zinsbouw (en schijffouten). "en dan...en dan... en dan..."
Dat maakt doorgronden van wat je nu eigenlijk zegt wel moeilijk,

Maar een 25A zekering op een printplaat? Meestal zit die in een stoppenkast.
En een draad als brug over de zekering plaatsen (d.w.z. geen zekering meer) is zeker een slecht idee. Die zekering zit er niet voor niets. Te veel stroom zou de  hele schakeling kunnen vernielen.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)