Golffunctieleer

J.C. stelde deze vraag op 31 december 2014 om 17:35.

 bij het lezen van het stuk over quantum mechanica en meer specifiek de golffunctie kwam een gevoel bij me op van "zo lust ik er nog wel een paar". Met name het stukje dat er 60% kans is dat een deeltje zich op plaats A bevindt en 40% kans dat het zich op plaats B bevindt. De conclusie is, dat er iets is veranderd na een eerste waarneming waarbij het deeltje op plaats A werd aangetroffen en bij een tweede meting weer op plaats A. De kans is nu blijkbaar 100% geworden op plaats A. Eh....is dat niet een vreemde conclusie ? Als de kans dat ik de staatsloterij win bijv. 1% is en dat ik 'm niet win 90% en ik win 'em, dan is de kans dat ik 'm win toch niet opeens 100% geworden ? Het is een feit geworden, dat is iets anders. 

Reacties

Jan van de Velde op 01 januari 2015 om 02:31


J.C. Douma plaatste:

 bij het lezen van het stuk over quantum mechanica en meer specifiek de golffunctie 

dag J.C. Douma,

Heb je een link naar dat "stuk" ?

Groet, Jan
J.C. op 01 januari 2015 om 13:13
Het gaat om dit artikel  en dan met name het deel "Ineenstorting van de golffunctie"
Filip op 01 januari 2015 om 17:05
Het gaat erom dat, zolang het systeem niet verstoord wordt (zoals bijvoobeeld door het waar te nemen) de golffunctie slechts statistische informatie kan geven over de locatie van het deeltje. Zodra je een waarneming doet verstoor je het systeem waarop de golffunctie ineenstort en het deeltje vervolgens een expliciet vastliggende locatie heeft (op dat moment). De golffunctie heeft dus slechts betekenis tot op het moment van waarneming/verstoring. Nadat het is waargenomen is er - zoals je in je voorbeeld aangeeft - geen sprake meer van een kansverdeling maar ligt de locatie vast.
J.C. op 01 januari 2015 om 21:25
Wat is dan de meerwaarde om het zo ingewikkeld te beschrijven ? Er is een bepaalde kans op een situatie en als die situatie zich voordoet is het een feit geworden en niet "een 100% kans". Lijkt wel of het met opzet zo complex mogelijk wordt gemaakt. 
Filip op 02 januari 2015 om 09:46
Aha, ik ziewat je bedoelt. De essentie zit hierin:

De(ze) golffunctie geeft aan dat het deeltje zich op meerdere locaties kan bevinden en dat, todat je het bekijkt, je niet weet welke van die locaties het was.

In de praktijk kan een deeltje zich zo bijvoorbeeld ergens bevinden waar het volgens de klassieke natuurkunde nooit zou mogen/kunnen zijn - zie tunneling.
Daar zie je het verschil optreden tusen klassiek : kan wel/niet, is ergens/is ergens anders, heeft snelheid v/heeft snelheid w en QT waar je aleen in (relatieve) waarschijnlijkheden kunt spreken en b.v. snelheid en plaatst niet tegelijkertijd met willekeurige nauwkeurigheid kunt bepalen.

De golffunctie bevat alle informatie die over het deeltje te kennen is. Het lijkt daarmee wellicht een omslachtige beschrijvingswijze, maar het is het optimaal haalbare.

Voor velen is het onbevredigend dat die informatie slechts statistisch van aard is, maar dat is was de QT zegt.

Ik kan zonder de originele tekst te kennen niet aangeven of het er wellicht obscuur staat, maar het begrip (ineenstorting van) de golffunctie is een lastig te doorgronden (en te accepteren) begrip en heeft vele wetenschappers eindeloos bezig gehouden.
Jan van de Velde op 02 januari 2015 om 10:25

Filip Vander stappen plaatste:


Ik kan zonder de originele tekst te kennen .................
Zie linkje in het bericht van J.C. Douma van 1 januari om 13:13.

Groet, Jan
Filip op 02 januari 2015 om 10:52
Bedankt Jan, ik had niet gezien dat er nog een reactie tussenstond.

Leuk artikel.

J.C., omdat het een heel beknopt artikel is, kan ik me voorstellen dat het inderdaad "overkill" lijkt om met een golffunctie te werken. Ik hoop dat mijn eerdere reacties iets bijdragen aan het begrip waarom men zo te werk gaat en wat het ineenstorten van de golffunctie inhoudt.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)