Touwtrekken met een paard

Onderwerp: Kracht en beweging

Een spannende wedstrijd met een onverwacht einde.

Voor het programma Proefkonijnen van BNN is op de Universiteit Utrecht in de binnenbak van diergeneeskunde een touwtrekwedstrijd gehouden tussen mensen en een paard. Een flink aantal leerlingen van het Junior College Utrecht en enkele andere vrijwilligers namen de uitdaging aan. Om te beginnen werd een wedstrijdje gehouden tussen zes mensen en het paard. Het zal niemand verbazen dat dit met gemak door het paard werd gewonnen. Vervolgens werden meerdere rondjes gehouden waarbij elke keer wat meer mensen aan de ene kant van het touw stonden, tegenover steeds hetzelfde paard. In dit artikel lees je hoe dat is afgelopen.

Een poging van acht personen tegen Polly.

Zoals je in het filmpje ziet is het bij acht personen een oneerlijke strijd, touwtrekken tegen een paard. Toch zou je denken dat het vanaf een bepaald aantal mensen toch moet lukken om het paard te verslaan. Voor deze pogingen waren flink wat leerlingen van het Junior College Utrecht en enkele andere vrijwilligers opgetrommeld om het in de binnenbak van diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht op te nemen tegen het Nederlands trekpaard Polly.

De groep JCU-leerlingen en enkele andere vrijwilligers staan klaar om te gaan touwtrekken

Begripsverwarring

Dit experiment is uitgevoerd in het kader van een item over paardenkracht . Hoewel er inderdaad een paard bij betrokken is en er ook veel krachten optreden, heeft dit niet zoveel met het natuurkundige begrip paardenkracht te maken. Paardenkracht is namelijk een eenheid van vermogen, een maat om aan te geven hoeveel mechanische arbeid er verricht wordt. Als je het strikt natuurkundig bekijkt, wordt er bij touwtrekken niet veel arbeid verricht en treden er niet zoveel paardenkrachten op. Je kunt daar meer over lezen in dit artikel. Het blijft echter wel een uitdagende en spectaculaire proef.

Verwachting

Vooraf was uiteraard goed nagedacht over hoe je dit zou kunnen doen en wat je er van kon verwachten. De verwachting was dat het erg spannend zou worden met het aantal vrijwilligers dat we hadden. Er waren iets meer dan twintig touwtrekkers, zowel jongens als meisjes. Op youtube zijn filmpjes te vinden van ongeveer evenzoveel sterke mannen die het niet kunnen winnen van een paard . Het paard waarmee deze touwtrekwedstrijd werd gedaan, was behoorlijk sterk en doet zeker niet onder voor de paarden in de verschillende youtubfilmpjes. Kijk bijvoorbeeld eens naar het onderstaande filmpje waarbij twee paarden het opnemen tegen een groep van ongeveer vijftig volwassen mannen. Een tweede voorbeeld vind je onder de uitklaptekst daaronder.

Een touwtrekwedstrijd tussen 50 man en twee paarden. De paarden winnen schijnbaar gemakkelijk.

Verrassing

Zoals gezegd werd de touwtrekwedstrijd een aantal keer gedaan, om te beginnen met een team van zes touwtrekkers. Dat was voor het paard een makkie, ook bij acht tegenstanders had het paard niet veel moeite. Hoe dat bij nog wat grotere teams ging, zie je in onderstaande film.

De touwtrekwedstrijd in verschillende rondes. Is het paard sterk genoeg?

Tijdens deze opnames was voortdurend een dierenarts van de Universiteit Utrecht aanwezig om het welzijn van het paard te bewaken.

Zoals je ziet, wordt het bij twaalf tegenstanders al best lastig voor het paard maar wint hij toch. Bij veertien tegenstanders wordt het te veel voor het paard. De aanwezige dierenarts wijst het touwtrekteam aan als winnaar en de wedstrijd is beeindigd. Polly mag nog een ererondje lopen en om het af te leren worden nog enkele wedstrijdjes gedaan tussen kleinere teams en Polly. Al deze wedstrijdjes worden weer door Polly gewonnen. Conclusie is echter duidelijk: onder deze omstandigheden zijn veertien vrijwilligers met touwtrekken sterker dan het paard.

Verklaring

Een paardenhoef heeft op veel ondergronden meer grip dan een mensenschoen.

Hoewel het in eerste instantie verrassend was, lijkt er toch een goede verklaring te zijn hiervoor. Om te beginnen zijn veertien mensen samen natuurlijk ook behoorlijk sterk. Als je bedenkt dat het voor elke vrijwilliger zou moeten lukken om bijvoorbeeld 25 kg omhoog te trekken, dan komt dat gezamenlijk neer op 14 * 25 = 350 kg. Dat is dus best veel. Wanneer we de andere youtubefilmpjes er bij pakken, dan valt meteen nog iets op. Het verschil in ondergrond is behoorlijk groot. De grote groep mannen (vijftig) uit het ene filmpje staat bijvoorbeeld op vrij harde, droge grond. Je ziet het zand stuiven en kunt begrijpen dat de heren vooral aan het wegglijden zijn. Uit eigen ervaring weet je dan dat je niet veel kracht kunt zetten. Hetzelfde is het geval met het filmpje op het grasveld, waarbij 18 man het niet kunnen winnen. Samenvattend kun je dus zeggen: wat betreft hoeveelheid kracht is het niet raar dat 14 personen het net winnen van een paard. Als de uitkomst anders uitpakt, is dat vooral te wijten aan de gebrekkige ondergrond waar een gewone schoen eerder wegglijdt dan een paardenhoef.

Drie verschillende ondergronden bij touwtrekwedstrijden