Hans Kleine-Schaars

Onderwerp: Biofysica (vwo), Elektromagnetisch spectrum, Ioniserende straling, radioactiviteit, Menselijk lichaam (havo)

Medical imaging

De heer Hans Kleine-Schaars (47) werkt al 21 jaar voor Philips in Best. Hij is nu marketingmanager, maar ooit is hij begonnen als natuurkundestudent. Esther en Sarah, leerlingen van het Jan van Brabant College in Helmond, interviewden Hans. Ze hebben daarvoor een bezoek gebracht aan de afdeling Medical imaging van Philips. Esther en Sarah bewerkten het interview waarin Hans herinneringen ophaalt aan zijn eigen schooltijd en de motieven voor zijn studiekeuze. Ook komt het nijpende tekort aan natuurkundestudenten aan bod. Het resultaat kun je hieronder bekijken.

De heer Hans Kleine-Schaars (47) werkt al 21 jaar voor Philips in Best. Hij is nu marketingmanager, maar ooit begon hij als natuurkundestudent.

Hans Kleine-Schaars heeft na zijn afronding van het VWO, natuurkunde gestudeerd aan de Katholieke Universiteit Nijmegen met als specialisatie medische biofysica. Na zijn afstuderen heeft hij een jaar gereisd en in 1982 begon hij als leraar. Deze baan was niet zijn ding, hij houdt niet van routine en ervaarde het leraarschap als een soort vakantiebaantje. In 1983 rolde hij binnen bij Philips in Best op de marketing afdeling. Juist door zijn specialisatie op het medische en biofysische vlak kon hij aan de slag.

Esther: Hoe heb je je als groentje weten op te werken tot marketingmanager?
Hans: Ik ben gewoon onderaan begonnen. Eerst heb ik onderzoeken gedaan en in de loop der jaren heb ik me omhoog gewerkt. Medewerker werd chef werd productmanager werd marketingmanager. Als productmanager had ik de kans om ‘mijn eigen product’ te ontwikkelen. Nu als marketingmanager stuur ik mensen, begeleid ik plannen en laat ik ze uitvoeren.

Sarah: Ben je verantwoordelijk voor alles wat er op de afdeling gebeurt?
Hans: Ik ben inderdaad verantwoordelijk voor de dingen die onder mijn leiding gebeuren, maar ik heb ook nog een baas boven mij zitten.

Sarah: Dus er zijn doorgroeimogelijkheden?
Hans: Ik kan nog een stapje hoger binnen Philips, maar er zijn ook opties om in het buitenland te werken. Best is niet de enige plek van Philips. We zijn ook gestationeerd in Helsinki en Cleveland waar ik naar toe zou kunnen.

Esther: Waarom ben je natuurkunde gaan studeren?
Hans: Dat vond ik leuk, het was voor mij nooit een optie om iets anders te kiezen. Ik ben gewoon gaan doen wat ik echt leuk vond en waar ik goed in was. Ik had een 10 voor natuurkunde op mijn eindlijst, zo leuk vond ik het. Daarbij moet ik wel toegeven dat de docent erg belangrijk is. Mijn leraar liet ons zelfstandig werken en motiveerde je op een ongedwongen manier.

Esther: In hoeverre verschilt 'middelbare school-natuurkunde' van 'universiteit-natuurkunde'?
Hans: Ik vond de overgang erg groot, maar zoiets verschilt natuurlijk per school. Om te beginnen is natuurkunde op de middelbare school maar één van de vele vakken. Daardoor kun je gewoon niet erg diep op alle stof ingaan. Op de universiteit is dat juist het doel van de studie. Inhoudelijk verschilt de middelbare school niet veel van de universiteit, maar natuurkunde op universitair niveau is veel diepgaander. De theorie op de universiteit was wel erg taai en droog. Zeker in het begin. Wel 80% van de stof was wiskunde en maar 20% natuurkunde. Maar de middelbare school legt zeker een goede basis.

Sarah: Hoe zou het komen dat er steeds minder mensen voor een studie natuurkunde kiezen?
Hans: Om te beginnen, de maatschappij verandert. Jongeren zijn er veel meer op gericht om later geld te verdienen. Vroeger koos je wat je leuk vond, nu kies je iets met goede toekomstperspectieven. Bovendien is natuurkunde moeilijk. Dat wordt wel overdreven, maar het is gewoon een pittige studie. Misschien ligt het ook wel gewoon aan Nederland, in Frankrijk valt het namelijk best mee.

Esther: Hoe is de afname van natuurkundestudenten te verklaren, terwijl er juist meer studenten Industrial Design komen?
Hans: Dat komt waarschijnlijk omdat Industrial Design de natuurkunde met ontwerpen combineert. Ontwerpen is iets waar je niet snel van kan zeggen dat het echt heel moeilijk en taai is.

Sarah: Waarom zijn er veel meer jongens dan meisjes die natuurkunde kiezen?
Hans: Dat komt nog steeds voort uit maatschappelijke gegevens. Tijdens mijn studie waren van de 60 eerstejaars maar drie vrouwelijk. Apart is dat juist bij wiskunde, de balans aan de andere kant ligt. Daarom hadden wij ook altijd 'wis-nat-feesten'.

Sarah: Je vertelde eerder dat de leidinggevenden binnen Philips bijna allemaal natuurkunde hebben gestudeerd. Hoe komt dat?
Hans: Om te beginnen is Philips een bedrijf dat technische producten maakt. Je begint onderaan. Het is geen vereiste voor Philips, maar voornamelijk natuurkundigen solliciteren hier. In Best lopen veel specialisten rond; we hebben software-experts, technici, elektronica-experts etc. Maar juist een natuurkundige, die van alle terreinen genoeg weet om er over mee te praten, kan zien wat al deze mensen afzonderlijk doen. De natuurkundige zit daar waar disciplines elkaar overlappen. Een natuurkundige is geen specialist, hij overziet specialisaties. De echte ‘nerds’ hebben we hier ook rondlopen, maar helemaal niet zoveel als de meeste mensen denken.