Icon up Overzicht

Exaktueel: Elke pan smaakt anders

Onderwerp: Overige onderwerpen, Thermische processen

onderbouw, warmte en energie, instap,10 min

Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde onderwijs in het voortgezet onderwijs.

Opgave

Bron: NRC Next, 12 september 2008 © Alle rechten voorbehouden.

Vragen en opdrachten

Het gaat hier over je voortreffelijkste smaak! In welk soort pan je moet bakken om het gerecht nog lekkerder te maken. De hitteschilden (onderschrift foto), gebruikt in de ruimtevaart, zijn gemaakt van een soort glas. Glas breekt makkelijk maar is heel taai bij enorme temperatuurwisselingen.

a) Ga na welke soorten pannen jullie in huis hebben en vraag naar de bakervaringen met deze pannen van de kok thuis. Noteer de resultaten overzichtelijk.

b) Zoek in BINAS de soortelijk warmte en de warmtegeleidingscoëfficiënt op voor staal en glas en eventueel voor andere materialen van de pannen thuis. Maak hiervan een overzichtelijke tabel.

c) Welke eigenschap van glas springt eruit?

d) Leg uit dat een pan met een kleine warmtegeleidingscoëfficiënt de warmte van de vlam beter verdeelt over zijn oppervlak.

e) Vergelijk je antwoord van d met de informatie van het krantenartikel en van de kok thuis.

Meer opgaven van de redactie van Exaktueel kunt u hier vinden.

Richtlijn: Bij uitstek geschikt om het thuisfront erbij te betrekken. Het allermooiste zou zijn op school bakproeven te doen. Smakelijk eten! Zoek ook eens op hoe de nanofysica betrokken is bij het ontwikkelen van steeds betere antikleeflagen en vertel je leerlingen eens iets over onze nieuwe natuurkundige “tak van sport”.