Trommeltje tegen autodieven

Onderwerp: Elektrisch veld en magnetisch veld

Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde-onderwijs in het voortgezet onderwijs.

In een vragenrubriek in de De Gelderlander van 1 maart 2019 werpt een lezer de vraag op of het advies om de sleutel van een key-less  auto niet zo maar bij de deur te bewaren maar die in een ijzeren blikjete stoppen. Dat zou bescherming bieden tegen phishing van de code door criminelen.  Hij heeft het dit getest door met de sleutel in een trommeltje naar de auto gegaan. De auto ging gewoon open! De lezer krijgt als antwoord dat de methode wel goed is, maar blijkbaar met dit trommeltje niet werkt.

a) Wat is  een key-less auto?.

Moderne auto´s hebben vaak geen echte contactsleutel meer, maar kennen key-less entry.  Zodra de eigenaar met deze sleutel de auto nadert wordt deze door een elektromagnetisch signaal automatisch ontgrendeld.

b) Zoek op hoe dieven toegang tot zo´n auto kunnen krijgen.

Op de site van de Consumentenbond staat: "Twee dieven werken samen om je auto, die voor de deur staat, te stelen. De ene dief staat met een apparaat bij je auto en de andere met een apparaat bij je voordeur. Zo kunnen ze je autosleutel uitlezen. Mits de autosleutel zich direct achter de voordeur bevindt. Doordat de apparaten een signaal uitwisselen, kunnen ze je auto zonder sleutel openen en starten."

AMT.nl heeft een artikel ‘Autodieven foppen keyless-systeem, hoe werkt dat?’ met achtergrondinformatie over deze diefstalmethode.

Tijd voor eigen onderzoek! De bescherming tegen deze vorm van phishing berust op het principe van de kooi van Faraday.

c) Hoe werkt een kooi van Faraday?

 

d) Zet een onderzoek op om uit te zoeken aan welke eisen een trommeltje voldoet dat wel afdoende beveiliging tegen phishing biedt.

-